Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin feshi ve sonuçları
The termination of the Construction Aggrement in Return for Flat and its results
  1. Tez No: 611063
  2. Yazar: ECE ÇETİNTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İŞGÜZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İleriye Etkili (ex nunc) Fesih, Dönme, Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi, Arsa Payı, Kavram Kargaşası, Proactive (ex nunc) Termination, Rescission, The Construction Agreement in Return For Flat (or land share), Land Share, The Terminological Confusion
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Türk Borçlar Hukuku literatüründe“fesih”ve“dönme”kavramları çerçevesinde var olan terim kargaşası etkilerini kat karşılığı inşaat sözleşmesi üzerinde bir hayli göstermekte olup, özellikle yargı içtihatlarında anılan kavramların her ikisinin birden fesih olarak adlandırılmasına sıklıkla rastlanılmaktadır. Yüklenicinin inşaatın büyük bir bölümünü tamamlamış olmasına rağmen bağımsız bölümleri teslim borcunda temerrüde düşmesi üzerine TBK m. 125/f.2 çerçevesinde arsa sahibine ileriye etkili (ex nunc) fesih hakkı tanınması, doktrin ve yargı içtihatlarında yoğun tartışmaları gündeme getirmiş bir noktaya işaret etmektedir. Çalışma nezdinde, kat karşılığı inşaat sözleşmesinin ileriye etkili (ex nunc) feshi sonucunu doğuran tüm koşulların doktrinde yer alan görüşler ve Yargıtay içtihatları çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde“kat karşılığı inşaat sözleşmenin hukuki çerçevesi”, takip eden bölümde arsa sahibi ile yüklenicinin sözleşmeden kaynaklı“borçları”ve son bölümünde arsa sahibi ve yükleniciye tanınan fesih ve dönme haklarının irdelendiği“kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi ve sonuçları”ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The terminological confusion in the framework of the conception of“termination”and“rescission”within the Turkish Law of Obligations reveals its effects on the construction agreement in return for flat (or land share), especially often seen that both of conceptions are mentioned on supreme court decisions as“termination”. Although, the contractor has completed a major portion of construction, granting the land owner the right to proactive (ex nunc) termination within the framework of art. 125/p.2 CO, upon default in the delivery of the independent sections has brought intense debates around the doctrine and Supreme Court practices. In the scope of this study, it is aimed to examine all the conditions that lead to the proactive (ex nunc) termination of the construction agreement in return for flat within the framework of the doctrinal opinions and the Supreme Court practices. The study examines“the legal framework of the construction agreement in return for flat”in the first chapter; contractual“obligations”of the land owner and the contractor in the following chapter and the rights of termination and rescission granted to the landowner and contractor within the context of“termination of the construction rights in return for flat”in the final chapter.