Effects of stimulus speed, exercise intensity, and experience level on coincidence anticipation timing in badminton players
Farklı uyarı hızı, egzersiz şiddeti ve deneyim düzeyinin badmintonculardaki sezinleme zamanı performansı üzerine etkisi
  1. Tez No: 611102
  2. Yazar: BAHMAN GOLSHAEI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADETTİN KİRAZCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: spor katılımı, sezinleme zamanını, sedanter, egzersiz şiddeti, uyarı hızı, sport participation, coincidence anticipation timing, sedentary, exercise intensity, stimulus speed
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı, genç badminton oyuncularında farklı egzersiz şiddeti ve uyarı hızının“Zamansal Sezinleme Süresi”(ZSS) performansı üzerindeki etkisini, spor deneyimi (deneyimli, acemi ve sedanter) göre incelemektir. Bunun için yaşları 11 ve 17 arasında olan 139 gönüllü katılımcı; deneyimli (n=42), acemi (n=43) badminton oyuncusu ve sedanter (n=54) etik kurulu onayından sonra bu çalışmaya katılmışlardır. ZSS performansı şiddeti artan bir koşu protokolü aracılığıyla üç farklı egzersiz şiddeti (dinlenik, %70 ve %90 Kalp Atışı Rezervinde) ve üç farklı uyarı hızında 1 mph (düşük), 3 mph (orta) ve 5 mph (yüksek) Bassin Sezinleme Zamanlayıcısı kullanılarak ölçülmüştür. Veriler“Mutlak Sabit Hata”ve“Değişken Hata”olarak doğruluk ve tutarlık göstergesi olarak kullanılmıştır. Tekrarlanan ölçümlerde varyans analizi sonuçları, erkeklerin üç egzersiz şiddeti durumunda ve düşük (1 mph) uyarı hızında, kızlara göre daha doğru ZSS performanslarının olduğunu göstermiştir. Karma model ANOVA sonuçlarına dayanarak, badminton oyuncularının hem mutlak hem değişken hatalar için sedanter katılımcılardan daha anlamlı fark bulunmuştur, Ayrıca deneyimli oyuncular acemi oyunculardan ve sedanter katılımcılardan daha doğru ve tutarlı performans göstermiştir. Bunlara ek olarak orta şiddetli egzersizde (%70) ve her üç uyarı hızında deneyimli oyuncuların daha doğru ve tutarlı olduklarını görülmüştür. Son olarak yüksek şiddetli (%90) egzersiz durumunda analiz sonuçlarına dayanarak anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effects of stimulus speed, exercise intensity, and experience level (experienced, novice, & sedentary) on coincidence-anticipation timing performance of adolescent badminton players. 139 participants consist of experienced (n=42), novice (n=43) badminton players, and sedentary (n=54) with the age range of 11 to 17 years old voluntarily participated in the presented study after ethical approval. Coincidence anticipation timing scores was evaluated by Bassin Anticipation Timer apparatus at 1 mph (low), 3 mph (middle) and 5 mph (high) stimulus speeds using an incremental running protocol under different exercise intensities a) Rest, b) 70%, and c) 90% Heart Rate Reserve on a treadmill. The results (Raw scores) were converted into two types of errors (Absolute & Variable Errors), representing accuracy and variability, correspondingly. Mixed model ANOVAs demonstrated that badminton players performed significantly better than sedentary participants for both absolute and variable errors, also experienced players performed better than beginner badminton players and sedentary participants. The results also showed that there were significant differences among stimulus speeds of both groups in 70 % exercise intensity. Additionally, there was no significant difference between experienced and novice players in 90% exercise intensity. The findings of this study concluded that novice players and sedentary participants had some difficulties anticipating high stimulus speed in rest conditions and high exercise intensity compared to experienced badminton players. So, the outcomes of the presented study offer that badminton trainers should make training sessions of novice players working with each other at high speeds.