Restructuring urban space through city hospitals
Şehir hastaneleri aracılığıyla kent mekanını yeniden yapılandırmak
- Tez No: 611127
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TARIK ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Yeniden Yapılandırma, Devletin Rolü, Kamu-Özel Ortaklığı, Şehir Hastaneleri, Kentsel Gerileme, Urban Restructuring, Role of the State, Public-Private Partnership, City Hospitals, Urban Decline
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de var olan yapılı çevrelerin ve kent merkezlerinin içinin boşaltılması süreçleri devam etmektedir. Bu bağlamda şehir hastaneleri bahsi geçen süreçlerin gerçekleşmesinde yeni bir yüz olarak karşımıza çıkmaktadır. Öte yandan şehir hastaneleri meselesinde var olan literatür ve tartışmalar çoğunlukla konunun finansal ve mekansal etki ve sonuçlarına odaklanmıştır. Bu yüzden yapılan vurgular çoğunlukla yeni yapılan hastaneler ve mekansal çevreleri üzerinden gerçekleşmiştir. Ancak şehir hastaneleriyle beraber kapanacak olan hastanelerin bulunduğu bölgelere yeterli önem verilmemiştir. Çeşitli örneklere bakıldığında bu bölgelerin halihazırda birer gerileme alanı olduğu görülmektedir ve bu hastanelerin kapanmasıyla mevcut durum daha da ağırlaşacaktır. Bu noktadan hareketle, bu tezde yeni yapılan şehir hastaneleri çeşitli boyutlarıyla incelenirken tezin esas vurgusu Türkiye'nin çeşitli kentlerinde kapanan hastanelerin konumlandığı halihazırda sorunlu bölgeler üzerine olacaktır.
Özet (Çeviri)
As it takes place in almost every part of the world, existing built environments and city centers are also being undergoing processes of hollowing out in Turkey. In that regard, city hospitals represent a new face in these hollowing out processes. Existing literature and debates in that topic often focus on financial and spatial impacts and consequences of city hospitals. Therefore, the emphasis is mostly placed on newly formed city hospitals and the spatial environment around them. However, limited number of attention is paid on those areas where the current public hospitals subjected to closure are located. In most cases, these areas have already been in decline and with the closure of these hospitals, the situation will be deteriorated. Launching from this point, in this thesis, while paying attention to certain aspects of newly emerging city hospitals, the main emphasis will be placed on these already troubled areas where public hospitals have been closed in the cities of Turkey.