Taşıtlarda LPG dönüşüm sistemleri, güvenlik sorunları ve sorunların irdelenmesi
LPG conversion systems for vehicles, safety problems and examination of solving problems
- Tez No: 611195
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dönüşüm Sistemleri, Güvenlik Sorunları, LPG, Conversion Systems, Safety Problems, LPG
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Taşıtlarda yakıt sistemi olarak LPG kullanımı, TÜİK verilerine göre ülkemizde hızla artmaktadır. Daha çevreci ve ucuz olması sebebiyle LPG kullanımının yaygınlaşması sonucu karşımıza çıkan en önemli sorun, LPG'li taşıtlardaki güvenlik sorunudur. Bu çalışmada; LPG dönüşümü yapılmış taşıtların trafikte can ve mal kaybına yol açmaması hedeflenerek güvenlik sorunları incelenmiş, bu sorunların giderilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda; LPG dönüşüm sistemleri, LPG'li araçlardaki denetim uygulamaları ve montaj veya kullanıcı hatası sonucu LPG'li taşıtlarda gerçekleşen güvenlik sorunları, fotoğraf ve örneklerle açıklanmış, alınması gereken tedbir ve önerilere yer verilmiştir. Kütahya ili Tavşanlı ilçesinde, 2017 yılında fenni muayene zamanı gelmiş 2020 adet aracın Makina Mühendisleri Odası Tavşanlı İlçe Temsilciliği'nce yasal çerçeve sınırlarında LPG gaz sızdırmazlık kontrolleri gerçekleştirilmiş, yapılan kontroller neticesinde 551 adet araçta mevcut güvenlik tedbirlerinin uygunsuzluğu ve gaz kaçağına rastlanmış, sonuçlar istatistiksel veri olarak“IBM SPSS Statistics”analiz programında“Khi-kare Bağımsızlık Testi”yöntemiyle analiz edilmiştir. LPG'li taşıtların emisyon değerinin, benzinle çalışan eşdeğerlerinden daha düşük olması sebebiyle daha çevreci olan LPG ve benzeri alternatif yakıt kullanımının desteklenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Model yılı eski araçlarda kontroller sonucu uygunluk oranının daha düşük çıktığı tespit edilmiş olup, bu araçlarda kontrol ve bakımların daha da sıklaştırılması gerekliliği görülmüştür. LPG sızdırmazlık kontrolü yapılan 2020 adet aracın 551'inde (% 27,27) toplam 996 adet uygunsuzluk tespit edilmiştir. Yetkisiz araç dönüşümü yapan firmalar, standart dışı kullanılan malzemeler ve bilgi eksikliği; tekniğine uygun olmayan LPG'li araç dönüşümlerinin fazlalığını göstermekte olup denetim ve kontrollerin önemini göstermiştir. Yapılan incelemeler, kapsamlı kontroller, yetkili firmaların doğru müdahalesi, gerçekleştirilen servis bakımları, kullanıcıların ve kamuoyunun bilinçlendirilmesiyle taşıtlardaki mevcut LPG güvenlik sorunlarının tamamen giderilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The use of LPG as a fuel system in vehicles is rapidly increasing in Turkey according to TUIK's data. The most important problem that arises as a result of the widespread use of LPG due to being more environmentally and cheaper is the safety problem in LPG vehicles. In this study, it is aimed to avoid the loss of life and property of the vehicles transformed with LPG and to investigate the security problems and to eliminate these problems. Within this scope, LPG conversion systems, inspection practices in LPG vehicles and safety problems in LPG vehicles as a result of assembly or user error are explained with photographs and examples and precautions and suggestions to be taken are given. In the Tavşanlı district of Kütahya, LPG gas tightness checks were carried out by the Tavşanlı District Representative of the Chamber of Mechanical Engineers of 2020 vehicles, which had reached the time of physical inspection in 2017, as a result of the inspections, the inconvenience of the existing security measures and gas leakage were detected in the vehicles and the results were statistically significant. In the“IBM SPSS Statistics”analysis program“Chi-Square Test”method was used. Since the emission value of LPG vehicles is lower than their gasoline equivalents, the need to support the use of more environmentally friendly LPG and similar alternative fuels has emerged. It was determined that the last conformity rate of the controls in the model vehicles older than the model year was found to be lower and the necessity of further inspection and maintenance of these vehicles was observed. A total of 996 nonconformities were detected in 551 (27.27%) of the 2020 vehicles tested for LPG tightness. Unauthorized vehicle conversion companies, non-standard materials used and lack of information shows the excess of LPG vehicle conversions that are not suitable for the technique and showed the importance of controls and controls. It has been concluded that the existing LPG safety problems in the vehicles can be completely eliminated by the examinations, comprehensive controls, correct intervention of the authorized companies, the maintenance services performed and the awareness of the users and the public.