Horzum Harap Tepe (Adana)kurşun-çinko yataklarının modellenmesi
Horzum Haraptepe (Adana) modeling of lead-zinc beds
  1. Tez No: 611208
  2. Yazar: MESUT ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF URAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pb-Zn, Haraptepe, jeokimya, modelleme, 3boyut
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Adana ilinin kuzeydoğusunda, Kozan-Feke ilçeleri arasında kalan inceleme alanında, birbirleriyle stratigrafik ve tektonik ilişkili farklı yaş, ortam ve kayaçlarla temsil edilen allokton konumlu yapısal birimler bulunur. Cevherleşmeler dolomit, dolomitik kireçtaşı ve kristalize kireçtaşlarından oluşan orta Kambriyen yaşlı Çaltepe formasyonuna ait açık renkli kireçtaşları içerisinde bulunmaktadır. Cevherleşmenin genel duruşu KD doğrultulu ve GD'ye eğimlidir. Cevherleşmede birincil sülfürlü mineraller; galenit, sfalerit, pirit ve çok az miktarda kalkopirittir. Cevherleşmenin ekonomik değeri,üretim yöntemi bu tezde işlenmiştir. Sondaj lokasyonlarının belirlenmesinde etken olan prosedürler, belirlenen sondaj lokasyonlarının eğim ve doğrultu yönlerinin tayin edilmesi, sondaj eğim ve doğrultusu belirlenen kuyuların, kayaç birimlerinin bu tezde işlenilen diğer konulardır. Buna istinaden, ekonomik rezerv tespitleri, rezervi tespit edilen bölgenin yer altı hazırlık çalışmaları, hazırlık çalışmaları neticesinde sürülen bacaların, ön hazırlıklarının bu tezde işlenmiştir. Aynı zamanda yer altı hazırlık bacalarının İş sağlığı ve güvenliği açısından havalandırma raporlamaları, tahkimat yöntemleri işlenmiştir. Yer altı üretim bacalarının üretim metodları hakkında bilgilere yer verilmiştir.Sondaj verileri 3 boyutlu programa eklenip, cevherin boyutlandırılması yapılmış olup, buna istinaden rezerv hesabı ve üretim metodu seçilmiştir.Boyutlanan cevherin işletilebilir kalitede olduğunu da kimyasal analizler ile saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
IIn the study area between Kozan-Feke districts in the northeast of Adana province, there are allochthonous structural units represented by different stratigraphic and tectonically related age, environment and rocks. The mineralizations are found in light colored limestones of the middle Cambrian aged Çaltepe formation consisting of dolomite, dolomitic limestone and crystallized limestones. The general stance of the mineralization is NE trending and inclined to SE. Primary sulphide minerals in mineralization; galenite, sphalerite, pyrite and very little chalcopyrite. The economic value of mineralization and production method are discussed in this thesis. Procedures which are effective in determination of bore locations, determination of slope and direction of borehole locations, borehole slope and wells of borehole and rock units are studied in this thesis. In this thesis, economic reserve determinations, underground preparatory works of the region where the reserve is determined and the preliminary preparations of the chimneys driven as a result of the preparatory works are covered in this thesis. At the same time, ventilation reporting and fortification methods of underground preparation chimneys in terms of occupational health and safety were covered. Information is given about the production methods of underground chimneys. Geochemical analysis of drilling, earth outcrops and ores produced were carried out.Drilling data were added to the 3D program and the ore was dimensioned and accordingly, reserve calculation and production method were selected. KeyWords:Isotope, Pb-Zn, Horzum, Modeling, 3D