Yakalama ve gözaltı
Arrest and detention
  1. Tez No: 611374
  2. Yazar: ALPER ÖZTUĞUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ AYGÜN EŞİTLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza Muhakemesi, Koruma Tedbirleri, Yakalama, Gözaltı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, yaşama hakkı, işkence yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı, Arrest, detention, capture, protection measures, criminal procedure law, European Convention on Human Rights, right to life, the prohibition of torture, the right to freedom and security, right to fair trial
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Çalışmamızın konusu olan“yakalama ve gözaltı”birer koruma tedbirleri oldukları için, ceza muhakemesi kurumudurlar. Kavram olarak yakalama, kişinin hakim kararı olmaksızın özgürlüğünden yoksun bırakılmasıdır. Buna ek olarak gözaltı ise yakalanan kişinin nezarethanede tutulması halini ifade etmektedir. Yakalanan kişinin özgürlükten kısıtlanma süresinin devamı, savcılık makamı tarafından verilecek karara binaen gözaltı tedbiri aracılığıyla sağlanır. Söz konusu tedbirler insan hak ve özgürlüklerini kısıtladıkları için oldukça hassastır. Aksi takdirde; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2. maddesinde düzenlenen yaşam hakkının, 3. maddesinde düzenlenen işkence yasağının, 5. maddesinde düzenlenen kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ve son olarak da 6. maddede düzenleme alanı bulan adil yargılanma hakkının ihlali söz konusu olabilecektir. Dolayısıyla olası hak ihlallerin önüne geçilmesi suretiyle demokratik toplum düzeninin muhafaza edilmesi ancak insan haklarına saygılı kanuni düzenlemelerin ele alınması, evrensel ilkelere ve uluslararası hukuka riayet edilmesi ve son olarak mevcut hukuk kurallarının tüm topluma uygulanması halinde mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is“arrest and detention”, one of the protection measures because they are the criminal procedure law institutions. As a concept,“capture”is the deprivation of one's freedom without the judge's decision. In addition,“detention”refers to the detention of the detainee in custody. The continuation of the detention period of the detainee from liberty shall be ensured through the custody measure according to the decision of the prosecution. These measures are very sensitive as they restrict human rights and freedoms. Otherwise; there may be a violation of the right to life regulated in Article 2 of the European Convention on Human Rights, the prohibition of torture in Article 3, the right to freedom and security of persons regulated in Article 5 and finally the right to a fair trial which is regulated in Article 6. Therefore, it is only possible to maintain the democratic social order by preventing possible violations of rights, to address legal regulations respecting human rights, to comply with universal principles and international law, and finally to apply the existing legal rules to all people.