Milliyet gazetesinde edebi ve kültürel faaliyet (11 Şubat 1926- 31 Kanun-ı Evvel 1926)
The litarary and cultural activity in newspaper Milliyet (11 February 1926- 31 December 1926)
- Tez No: 611693
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİM HİKMET POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Milliyet Gazetesi, Türk Matbuatı, Süreli Yayınlar
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 2275
Özet
Milliyet Gazetesi 11 Şubat 1926 yılında yayın hayatına başlamıştır. Çalışmamıza konu olan yıl 1926 yılıdır. İncelemeye başladığımız ilk sayı 11 Şubat 1926, son sayı ise 31 Kânun-ı Evvel 1926'dır. Bu çalışma ile ortaya koymak istediğimiz, Milliyet gazetesinde yer alan edebî, kültürel faaliyetlerin ortaya çıkarılması ve edebiyat tarihi araştırmalarına katkı sağlamaktır. Çalışmamız üç ana bölümden oluşur. Öncelikle dönem hakkında kısa bilgi veren giriş bölümü okuyucuya sunulmuş, ardından tezin temel bölümü olan birinci bölüm okuyucuya sunulmuştur. Birinci bölümde, Milliyet gazetesinin yayın hayatı ve yayın politikası, edebi ve kültürel faaliyetleri anlatılmıştır. İkinci bölümde gazetede yer alan yazı, fotoğraf, reklam ve ilânların tahlili fihristi sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise; gazetede yer alan çeşitli yazılar Arap alfabesinden Latin alfabesine aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Milliyet newspaper started being published on February 11, 1926. The subject of our study is publishing of 1926. The first issue that we started to investigate is February 11, 1926, and the last issue is 31st December 1926. The aim of this study is to reveal the literary and cultural activities in Milliyet newspaper and to contributet other esearches on the history of literature. Our study consists of three main sections. Firstly, the introductory section which gives briefin formation about the semester, and then the first section which is the main section of the thesis is presented to the reader. In the first chapter, Milliyet newspaper's publishing and policy, literary and cultural activities are explained. In the second part, an index of analysis of articles, photographs, advertisements and inserts in the newspaper are presented. In the third section, various articles in the newspaper we retransformed from the Arabic alphabet to the Latin alphabet. KeyWords: Newspaper Milliyet, Turkish Press, Periodical.