Rekabet Hukuku kurallarının fikri mülkiyet koruması üzerindeki sınırlayıcı rolü
Restrictive role of Competition Law rules over intellectual property preservation
- Tez No: 611852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ PASLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Fikri mülkiyet hukuku, rekabet hukuku, hakkın tüketilmesi, hakkın kullanılması, zorunlu unsur, zorunlu lisans, ortak menşe doktrini, hakim durumun kötüye kullanılması, birleşme ve devralmalar, Intellectual property law, competititon law, the principle of exhaustion, essential facilities doctrine, compulsory licensing, the doctrine of common origin, abuse of dominant position, merger and acquisition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
İşbu tezde, fikri mülkiyet hukuku ile rekabet hukuku arasındaki ilişkinin niteliğinin incelenmesi ve iki hukuk disiplinin yakın ilişki içinde olduğu ve çatıştığı noktaların ortaya konulması amaçlanmış olup; tezin ilk bölümünde fikri mülkiyet hukukunun, ikinci bölümünde rekabet hukukunun genel esasları ele alınmış, üçüncü bölümünde ise bu iki hukuk dalı arasındaki temel ilişki ile özellik arz eden durumlar ele alınmıştır. Ele alınan bu özellikli noktalarda ise rekabetin korunması amacıyla fikri mülkiyet haklarına getirilen sınırlama halleri daha yoğun incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyze the features of the relationship between intellectual property law and competition law and reveal the touch or conflict points of these two disciplines. In the first chapter, the general principles of IP law, in the second chapter the general principles of competition law and in the third chapter some spesific situations alongside of the essential relationship between these two disciplines are examined. In the context of the specific situations, the limitations to IP rights with the purpose of protection of competition are more intensely examined.