Determination of some antioxidant activity and oxidative stress levels in patients with osteoporosis
Osteoporozlu hastalarda bazı antioksidant aktivitesinin ve oksidatif stres düzeylerinin belirlenmesi
- Tez No: 611897
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: CAT, GSH, GST, MDA, Osteoporoz
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Osteoporoz, kemiklerin güç, yoğunluk ve kalitelerini kaybettiği, ayrıca kemiğin daha gözenekli ve kırılgan hale geldiği bir durumdur. Osteoporoz için en etkili risk faktörleri kalsiyum ve D vitamini eksikliği, sigara, yüksek miktarda alkol alımı, besin eksikliği ve yetersiz egzersizdir. Bu çalışmada Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji anabilim dalı osteoporozlu hastalarından kan serumu örnekleri toplandı. Bu çalışmanın amacı oksidatif stress göstergesi olan malondialdehit (MDA) düzeyi ve bazı antioksidan aktiviteleri belirlemektir. Osteoporoz hastalarının kan serumunda lipid peroksidasyonu düzeyi olan malondialdehit asit (MDA) ve redükte glutatyon (GSH), katalaz (CAT) ve Glutatyon S-transferaz (GST) gibi antioksidanlar ölçüldü. CAT, GSH ve GST aktiviteleri hasta gruplarında sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı olarak azaldı (p < 0.05) ancak MDA düzeyleri sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p < 0.05). Sonuç olarak, antioksidanlar ve oksidatif stres arasındaki herhangi bir dengesizliğin osteoporoz hastalığı gelişmesinin nedeni olabilir.
Özet (Çeviri)
Osteoporosis is a situation that bones lose their power, density and quality also bone become more porous and fragile. The most effectible risk factors for osteoporosis are calcium and vitamin D deficiency, smoking, high amount alcohol intake, nutrients deficiency and insufficient exercise. In this study, blood serum samples were collected from patients with osteoporosis in the Department of Orthopedics and Traumatology, Faculty of Medicine, Van Yüzüncü Yıl University. The aim of this study was to determine the level of malondialdehyde (MDA), which is the end product of Lipid peroxidation by oxidative stress and some antioxidant activities such as reduced glutathione (GSH), catalase (CAT) and glutathione S-transferase (GST) were measured in the blood serum of osteoporosis patients.