Kentsel mekan oluşumunda meydanlar: Ankara Ulus Meydanı örneği incelemesi
Squares in urban space formation: A case study of Ankara Ulus Square
  1. Tez No: 611914
  2. Yazar: ELÇİN KALAYCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL BİLGE ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Interior Design and Decoration, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Mekân, Kent Meydanı, Kent Kimliği, Ankara Ulus Meydanı, Urban Space, Urban Square, Urban İdentity, Ankara Ulus Square
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde nüfusun hızla artması ve teknolojinin ilerlemesi sonucu; kentli insan ile kentsel sosyal mekânlar arasındaki ilişkiye dayalı ve farklı fonksiyonlara hizmet eden kentsel mekânlar oluşmaktadır. Meydanlar insanların bir araya gediği, aktivitelerde bulunduğu ve vakit geçirdiği, kentin önemli odak noktalarıdır. Çalışma kapsamında kentsel mekân olarak yer alan kent meydanlarındaki mekân oluşum değerlerinin fiziksel, sosyal, kültürel boyutları, kimlik ve işlevsellik ögeleri ile ele alınarak mekânsal değer karşılıklarının okunmuştur. Meydanların tarihi gelişimi ve tipolojileri,“Erken Cumhuriyet Dönemi”ile sınırlandırılarak, meydan olgusu tartışılmıştır. Meydan yaklaşımları, ele alınış biçimlerine göre örnekler üzerinden incelenmiştir. Meydanlarda,“kentsel mekânı”oluşturan etken faktörler araştırılmıştır. Meydanlar ve kentsel mekân ilişkisi açısından bir yaklaşım ve ele alış biçimi belirlenerek ortak okumaları yapılmıştır. Çalışma verileri,“Ankara Ulus Meydanı”üzerinden değerlendirilmiştir. Değerlendirme; çalışmada belirlenen kentsel mekânı oluşturan ögeler üzerinden, meydanların kentsel mekân yaklaşımları oluşturulmuş ve Ankara“Ulus Meydanı”üzerinden örnekler incelenerek yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, as a result of the rapid increase in population and the advancement of technology, urban spaces are formed based on the relationship between urban people and urban social spaces and serving different functions. Squares are important focal points of the city, where people gather, engage in activities and spend time. Within the scope of this study, physical, social, cultural dimensions, identity and functionality elements of spatial formation values in urban squares as urban spaces were discussed and spatial value equivalents were read. The historical development and typologies of the squares are restricted to the“early republican period”and the fact of the Square has been discussed. The approaches to the challenge were examined through examples according to the way they were dealt with. In the squares, the factors that make up the“urban space”were investigated. In terms of the relationship between squares and urban space, an approach and a way of handling were determined and their joint readings were made. The study data was evaluated on“ Ankara Ulus Square”. Evaluation; the urban space approaches of the squares were constructed through the components that make up the urban space identified in the study and examples were made through Ankara“Ulus Square”.