Özel sektörde taşeron işletmelerinde insan kaynaklarının motivasyon sorunları ve tekstil sektöründe bir araştırma
Motivation problems of human resources in private sector subcontractors and a research in textile sector
  1. Tez No: 612365
  2. Yazar: AYSU ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Subcontractor, Subcontracting, Human Resources, Motivation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Geçmişten günümüze yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte işletmeler, yoğun bir rekabet kapışmasına girmişlerdir. Rekabetin global bir boyuta gelmesi işletmelerin mali yüklerden kurtulmak için farklı stratejiler izlemesini doğurmuştur. Bu stratejilerden birisi olan taşeronluk, işletmelerin iş gören maliyetlerinden kurtulabilmesi için yeni bir istihdam yöntemi olmuştur. Taşeron işletmeler 4857 sayılı İş Kanununun 2. Maddesinde bir işletmede üretilen asıl işin bir kısmının, uzmanlık alanı gerektirmesinden dolayı, bu işin başka bir işletmeye yaptırılması, ancak bu iş için gerekli olan çalışanın, asıl işletme sahasında görev alması gerekliliği ile belirtilmiştir. Aynı zamanda da işletme sahipleri asıl işveren-alt işveren olarak ilişkilendirilmiştir. Taşeron işletmeler, yaşanılan ekonomik koşullar doğrultusunda zamanla asıl işletmeler için, uzmanlık gerektiren işlerin teslim edilinebileceği işletmeler olduğu fikrinden çıkılarak, işlerini yaptırdıkları bir pazar halini almıştır. Bu pazar ucuz ve güvencesiz istihdam sorunlarını da beraberinde getirmiştir. 1817 yılında içerik olarak kavram bütünlüğünü kazanmış olan insan kaynakları, günümüz rekabet ortamında işletmelerin amaçlarına ulaşmasında en önemli stratejik niteliği taşımaktadır. Özel sektör ve kamu sektörünün bir çok sebepten dolayı tercihi olan taşeron işletmeler, asıl işletmelere bir çok avantaj sağlarken bazı durumlar onlar için dezavantaja dönüşmektedir. Bu dezavantajlar çalışanların görev aldığı işteki maddi ve manevi yetersizliklerden kaynaklanmaktadır. Çalışanların yaşamış olduğu maddi ve manevi yetersizlikler motivasyon düşüklüğüne sebep olmaktadır. Bu motivasyon düşüklüğü asıl işletmelerin kalitesine de zarar verebilmektedir. Taşeron işletmeler bir çok sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe de yer almaktadır. Tekstil sektöründe de bir takım çalışan sorunlarını da ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada tekstil sektöründeki taşeron işletme çalışanlarının motivasyon sorunları ele alınmıştır. Bu sorunların sebepleri katılımcılarla bire bir görüşmeler yapılarak incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Taşeron, Taşeron İşletme, İnsan Kaynakları, Motivasyon
Özet (Çeviri)
With the technological developments from the past to the present day, enterprises have entered into an intense competition. Competition to a global dimension has led companies to follow different strategies to get rid of financial burdens. Subcontracting, which is one of these strategies, has become a new method of employment in order to get rid of the operating costs of enterprises. Subcontracting enterprises Article 2 of the Labor Law No. 4857 states that some part of the actual work produced in one enterprise requires that this work be made to another enterprise, but that the employee required for this job is required to take part in the main operation site. At the same time, business owners are associated with the main employer-subcontractor. Subcontracted enterprises, in line with the economic conditions experienced over time, for the actual enterprises, businesses that require expertise to be delivered from the idea that the business has become a market. This market has brought about the problems of cheap and precarious employment. Human resources, which gained the concept integrity in terms of content in 1817, have the most important strategic quality in achieving the objectives of enterprises in today's competitive environment. Subcontractors, which are preferred by the private and public sectors for many reasons, provide many advantages to the main enterprises, while some situations turn into disadvantages for them. These disadvantages arise from the material and moral inadequacies of the employees. The material and moral deficiencies experienced by the employees cause low motivation. This lack of motivation can also damage the quality of the main enterprises. Subcontracting enterprises take place in textile sector as well as many other sectors. A number of employees in the textile sector also raises problems. In this study, motivation problems of subcontractor employees in textile sector are discussed. The causes of these problems were examined through one-to-one interviews with the participants.