Değişken yazı karakterlerinin araştırılması ve değişken bir font tasarımı önerisi
Research on variable fonts and proposal for a variable font design
  1. Tez No: 612375
  2. Yazar: CEYDA KALYONCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMUT SÜDÜAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yazı Karakteri Tasarımı, Değişken Yazı Karakteri, Başlık Yazı Karakteri, Fraktal Geometri, Benoit Mandelbrot, Grid, Grafik Tasarım, Typeface Design, Variable Fonts, Display Typeface, Fractal Geometry, Benoit Mandelbrot, Grid, Graphic Design
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez çalışmasında, 1980'lerin başından günümüze kadar gelen dönemde, ekran ve baskı için tasarlanmış sayısal yazı karakterlerinin gelişiminin incelenmesi; değişken yazı karakteri teknolojisinin çalışma prensibi ve olanaklarının irdelenmesi; matematiksel kurallara dayanan, belirli bir sistem üzerine kurulu ve kullanıcılara çeşitli biçimsel olasılıklar sunabilen bir başlık yazı karakteri (display typeface) tasarlanması hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında,“Grafik tasarım alanında yazı karakteri üretirken fraktal geometriden referanslar almak mümkün müdür? Fraktal geometri kuralları, yazı karakteri tasarımcısının kararlarını ve yazı karakterinin biçimini nasıl etkiler? Aynı zamanda bir grafik tasarım problemini nasıl çözer?”sorularının cevapları aranmıştır. Çalışmanın sonucunda, tasarım disiplinlerinde yaygın olarak görülen matematiksel yaklaşımların, yazı karakteri tasarımına etkisi irdelenmeye çalışılmış. Eser çalışması olarak, fraktal geometriden esinlenen; geometrik, modüler ve çok katmanlı bir değişken yazı karakteri tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Examining the development of digital fonts designed for screen and printing in the period from the early 1980s to the present; examining the working principles and possibilities of variable font technology; designing a display typeface based on a specific system of mathematical rules which provides users various figural possibilities are the objectives of this thesis. Within the scope of the study, following questions will be answered:“Is it possible to get references from fractal geometry when producing fonts in the field of graphic design? How do fractal geometry rules affect the font designer's decisions, the shape of the font and create a functional solution to a graphic design problem ?”. As a result of the study, the effect of mathematical approaches commonly seen in design disciplines on the typeface design was tried to be examined. As a work of art, inspired by fractal geometry; geometric, modular, multi-layered and variable font is designed.