Performansa dayalı ücret sistemlerinin iş tatmini üzerine etkisi: Bilişim sektörü üzerine bir alan araştırması
Effect of performance based salary systems on job satisfaction: Research on information technology sector
  1. Tez No: 612542
  2. Yazar: ASLIHAN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Ücret Sistemi, Performans, Performansa Dayalı Ücret Sistemi, İş Tatmini Ölçeği, Bilişim sektörü, Job Satisfaction, Salary Systems, Performance, Performance Based Salary Systems, Job Satisfaction Scale, Information Technology Sector
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
İş tatmini, gerek çalışanların mesleki beklentilerinin karşılanması gerekse örgüt içerisinde verimliliğin sağlanması açısından önemli unsurların başında gelmektedir. İşgörenler, yaptıkları işte beklentilerini karşılayabilecek ve hayatlarını idame ettirebilecekleri kadar ücret almak isterler. Ücret düzeylerinin, işgörenlerin istedikleri düzeyde olması mesleki olarak tatmini sağlayan unsurlar arasındadır. Burada işletmelerin içinde bulunduğu sektöre ve işgörenlerine uygun bir ücret sistemi ile ücreti yönetmeleri önemlidir. İş tatmininin performansa dayalı ücretlendirme sistemi üzerindeki etkisinin bilişim sektöründe incelendiği çalışmada, iş tatmini ile performansa dayalı ücretlendirme sistemi arasında pozitif yönlü ilişki olduğu saptanmıştır. Bu sonuç çerçevesinde, performansa dayalı ücretlendirme sistemine ilişkin uygulamaların çalışanların iş tatmini üzerinde olumlu yönde etkisinin olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The job satisfaction is one of the most essential parameters to both compensate the anticipations of professional and to enhance the performance of employees in the organization. The workers demand salary in order to survive and be satisfied with their job expectations. The determination of salary level is a key to maintain the job satisfaction of employees. Here the business is critically required to manage the salary level in view of fact that job description of employee and the organization type. The study investigated the effect of performance based salary system on job satisfaction and found positive relationsip between the two variables. Consequently, the performance based salary determination has been observed to increase the job satisfaction constructively.