A time series analysis of import dependency of Turkey's export
Türkiye ekonomisinde ihracatın ithalata bağımlılığı: Zaman serisi analizi
  1. Tez No: 612562
  2. Yazar: CEMRE NUR ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİLAY KÜÇÜKSAKARYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İhracatın ithalata bağımlılığı, Bağımlılık, Dış ticaret, Türkiye ekonomisi, Nedensellik, Import dependency of export, Dependence, Foreign trade, Turkish Economy, Causality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Her ülke ekonomik büyümeyi gerçekleştirmek için farklı stratejiler uygulamaktadır. Bunlardan en bilineni ihracata dayalı ve ithalata dayalı büyüme stratejileridir. Bu bağlamda, dış ticaret önemli bir rol oynamaktadır. Ancak dış ticaret ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin analizinde, sadece ithalatı ihmal eden ya da sadece ihracatı dikkate alan analizler yanlış sonuçlar doğurabilir. Örneğin ihracat hızlı ithalat büyümesiyle genişlediğinde, ithalat ekonomik büyüme için önem arz edebilir. Bu yüzden ikisi birlikte değerlendirilmelidir. Böylece ihracat ve ithalatın birlikte değerlendirilmesi daha doğru bulgulara ulaşmak ve uygun politika önerisi vermek için son derece önemlidir. Bu çalışma Türkiye ekonomisi için“ihracatın ithalata olan bağımlılığının”varlığını 1980-2018 dönemi için çeyreklik verilerle ekonomik büyüme, ihracat, ithalat ve ithalatın alt kalemleri arasındaki nedensellik ilişkisini inceleyerek göstermeyi amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için, Vektör Otoregresif Model, Vektör Hata Düzeltme Modeli, Johansen Eşbütünleşme Modeli, Granger Nedensellik Testi, Etki-Tepki Fonksiyonu ve Varyans Ayrıştırma Analizi kullanılmıştır. Ampirik sonuçlara göre, ihracatın ithalata bağımlılığı anlamına gelen ithalattan ihracata ve büyüme odaklı ithalat olarak adlandırılan ekonomik büyümeden ithalata doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi vardır. Ayrıca, ithalat ve aramalı ithalatı arasında çift yönlü nedensellik, tüketim malı ithalatından ithalata, sermaye malı ve aramalı ithalatına, ihracattan tüketim malı ithalatına, ekonomik büyümeden tüketim malı ve aramalı ithalatına, aramalı ithalatından ve sermaye malı ithalatından ihracata doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Various countries have implemented different strategies for providing economic growth. The most known of these are export-led and import-led growth theory. In this regard, foreign trade play an important role. However, analyses that neglect only import or consider only export may result in false findings in the analysis of the relationship between foreign trade and economic growth. For example, when export expands with high import growth, import may be crucial for economic growth. So, both must be evaluated together. Therefore, it is important to achieve more accurate findings and give appropriate policy suggestion. This study aims to indicate the availability the“import dependency of export”for Turkey's economy by investigating the causal relationship between export, import, economic growth and sub-group of import by using quarterly data for the period between the years 1980 and 2018. For this purpose, Vector Autoregression Model, Vector Error Correction Model, Johansen Cointegration Model, Granger Causality Test, Impulse-Response Function and Variance Decomposition Analysis were applied. According to empirical results, there is unidirectional causality relationship from import to export, which is import dependency of export, and there is unidirectional causal relationship from economic growth to import, which is called growth-led import. Moreover, it was found that there is bidirectional causal relation between import and intermediate goods import, and there is unidirectional causal relation from consumption goods import to import, capital goods import, and to intermediate goods import, from export to consumption goods import, from economic growth to consumption goods import, and to intermediate goods import, from intermediate and capital goods import to export.