A study on teachers' awareness and practices of integrating citizenship into the EFL middle school curriculum
Ortaokul İngı̇lı̇zce öğretmenlerı̇nı̇n eğı̇tı̇m programındakı̇ vatandaşlık kavramlarının farkındalıkları ve öğretı̇m uygulamalarına yansımalarını ele alan bı̇r çalışma
- Tez No: 612633
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: vatandaşlık eğitimi, İngilizce programı, İngilizce ders kitapları, içerik analizi, tümleşik program, citizenship education, EFL curriculum, EFL course books, content analysis, integrated curriculum
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
İngilizce tüm dünyanın dili haline geldiğinden dolayı ülkemizde ve dünyada dil eğitimi özellikle İngiliz dili eğitimi yıllardır pek çok akademisyen, araştırmacı ve öğretmenlerin ilgi alanı olmuştur. Ortaokul eğitim programı vatandaşlık eğitimini genel eğitim programına entegre eden bir politika izlemektedir. Bu çalışmanın amacı dil eğitimini vatandaşlık kavramları bakımından anlamak ve öğretmenlerin ortaokul İngilizce öğretim programındaki vatandaşlık eğitimi kavramları farkındalıklarını ortaya çıkarmak ve bunların öğretmenlerin sınıf içi öğretim uygulamalarına yansımalarını ortaya koymaktır. Bu açıdan, vatandaşlığın yabancı dil eğitimindeki yeri ortaokul İngilizce programı ve ders kitaplarını ve öğretmenlerin bunlara yönelik farkındalıklarını öğretmen ifadelerine dayalı olarak incelenmiştir. Bu amaçla, açık uçlu ve kapalı uçlu sorulardan oluşan bir anket geliştirilmiş ve Ankara ili Çankaya ilçesindeki 27 devlet ortaokulunda çalışmakta olan 85 ortaokul İngilizce öğretmenine uygulanmıştır. Ayrıca, ortaokul İngilizce eğitim programı içerik analizine tabi tutulmuş ve bu çerçevede vatandaşlık eğitimiyle ilgili kavramları ortaya çıkarmak için karma analiz yöntemleriyle incelenmiştir. Çalışmanın bulguları vatandaşlık kavramlarının İngilizce ders kitaplarında ve programında yer aldıklarını fakat öğretmen örnekleminin ancak yarısının bu kavramların farkında olduğu, öğretim uygulamalarına ve derslerine dahil ettiklerini göstermektedir. Ayrıca milli kültür ve değerler, uluslararası konular, sürdürebilirlik ve demokrasi konuları eğitim programına, kitaplara ve öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarına dahil edilmiştir fakat demokrasi konularının ders kitaplarında az vurgulandığı görülmüştür. Diğer yandan engellilik konusuna eğitim programında ve öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarında yer verilmemiştir ve ders kitaplarında çok az yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Integration of citizenship components into foreign language education is an important issue drawing attention from scholars, researchers and practitioners over half a century since English has become the language of the world. In this particular study, the major aim is to examine language education from a citizenship related perspective since Turkish middle school curriculum policy regards citizenship education from an integrated curriculum policy. To this end, the place of citizenship in the foreign language curriculum in Turkey is examined through investigating the EFL curriculum and course books and through examining middle school EFL teachers' awareness levels and reports on integrating citizenship onto their classroom practices. For this purpose, a questionnaire containing both open-ended and close- ended items was developed and subjected to 85 middle school EFL teachers working in 27 public schools in Çankaya district in Ankara. In addition, the EFL middle school curriculum was analyzed through content analysis using multiple approaches to explore the concepts that relate to citizenship education. Findings of the study showed that citizenship concepts are integrated into the curricula and course books, and only half of the teacher sample included citizenship related concepts in their instructional practices. The study implies that national, international, sustainability and democracy components are included in the curriculum and course books; however, democracy needs more emphasis in its integration. In addition, the study reveals the lack of disability components in the curriculum and teacher practices as well as little emphasis on disability in course books.