İkinci el moda ürünlerine yönelik tüketicilerin çevrimiçi motivasyonlarının belirlenmesi
Determination of online motivation of consumers for second hand fashion products
  1. Tez No: 612657
  2. Yazar: NAİME SELİN ERGEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA YAŞA ÖZELTÜRKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci el giysiler, çevrimiçi alışveriş motivasyonları, tüketici davranışı, müşteri memnuniyeti, Second hand clothes, online shopping motivations, consumer behavior, consumer satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Son yıllarda tüm dünyada hızla yayılan akımlardan biri olan ikinci el ürünler sayesinde artık tüketicilerin ürün kullanımları ve tercihleri de farklılaşmaya başlamıştır. Özellikle ikinci el giysilerin tekrardan kullanılmak üzere satıldığı geleneksel ve sanal birçok ortam oluşmuştur. Eski ve kullanılmış ürünlerin geçmiş zamanlarda ve günümüzde türlü ekonomik, toplumsal ve kültürel durumlarda dönüştürüldüğünü ve tekrardan kullanılmaya başlandığı görülmüştür. Bu bağlamda, bu araştırmanın amacı tüketicilerin çevrimiçi ortamlarda kişiden kişiye satılan ikinci el moda ürünlerine ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Ayrıca bu tür ürünleri kullanma durumları ve cinsiyetlerine göre çevrimiçi alışveriş motivasyonları (ekonomik, uygunluk ve ideolojik) arasındaki farklılıklar da ortaya çıkarılmıştır. 243 ikinci el çevrimiçi alışveriş deneyimine sahip katılımcıdan veriler anket formları aracılığıyla toplanmış ve SPSS 20. programı aracılığıyla analizler yapılmıştır. Program aracılığıyla tanımlayıcı istatistiki analizler, geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılırken, hipotezlerin testi için bağımsız örneklem t testi uygulanmıştır. İkinci el ürün satın alma durumlarına göre benzersizlik motivasyonu hariç diğer motivasyon faktörleri arasında farklılık bulunurken, pazarlık gücü ve nostalji boyutları hariç diğer alt boyutlarda cinsiyete göre farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, the use and preferences of consumers have started to differ by means of second-hand products, which are one of the trends spreading rapidly all over the world. There have been many traditional and virtual environments in which used clothes are sold for reuse. It has been observed that old and used products have been transformed in past times and present in various economic, social and cultural situations and have started to be used again. In this context, the goal of this research is to uncover consumers ' views on second-hand fashion products sold from person to person in online environments. In addition, differences between online shopping motivations (economic, convenience and ideological) were also revealed according to their status and gender of using such products. Data were gathered from 243 participants who had at least one time second hand clothes shopping experiences and analyzed with the program of SPSS 20. While descriptive statistical analyses, validity and reliability analyses were carried out through this program, independent sample t tests were applied for the hypotheseis tests. Other motivational factors, excluding motivation for uniqueness, were found to differ by gender in other sub-dimensions, excluding bargaining power and nostalgia dimensions, according to second-hand product purchase situations.