Ortaokul öğrencilerinin demokratik tutumlarının yaşam doyumuna etkisi
The effect of democratic attitudes of secondary school students on life satisfaction
  1. Tez No: 612701
  2. Yazar: PINAR KAYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Demokratik Tutum, Yaşam Doyumu, Öğrenci, Ortaokul, Democracy, Democratic Attitude, Life Satisfaction, Student, Secondary School
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Ortaokul öğrencilerinin demokratik tutumları ile yaşam doyumları arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlayan bu çalışmada, ilişkisel tarama türünde nicel araştırma yöntemleri uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Şehitkâmil ilçesindeki okulların 7. ve 8. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, 2 resmi ortaokuldan tesadüfî yöntemle (Karasar, 1994) seçilen 251 (% 51)'i kız, 249 (% 49)'u erkek olmak üzere toplam 500 yedinci ve sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Bu öğrenciler Vicdan Ahmet Güner Ortaokulu ile Aysel Tekinalp Ortaokulunda öğrenim görmektedirler. Araştırmada veri toplamak amacıyla, Şimşek (2011) tarafından geliştirilen Demokratik Tutum Ölçeği ve Diener, Emmons, Larsen ve Griffin (1985) tarafından geliştirilen, Dağlı ve Baysal (2016) tarafından Türkiye koşullarında geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan Yasam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Veriler düzenlenerek istatistiksel analizlerinin yapılabilmesi için, SPSS 22.0 programından yararlanılmış, SPSS programına girilen verilerin analizi için yüzde, frekans, aritmetik ortalama, t testi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. SPSS programına girilen verilerin analizi için yüzde, frekans, aritmetik ortalama, t testi ve varyans analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda, kız öğrencilerin erkek öğrencilere oranla; 8. sınıf öğrencileri ise 7. sınıf öğrencilerine göre daha fazla demokratik tutuma sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte 7. Sınıf öğrencilerinin 8. Sınıf öğrencilerine göre yaşam doyumları daha yüksek çıkmıştır. Aynı zamansa ailenin aylık gelirinin demokratik tutumla anlamlı bir ilişkisi bulunamamışken, aylık gelirin düştükçe yaşam doyumunun da düştüğü sonucuna ulaşılmıştır. Demokratik tutum ile yaşam doyumu arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which aims to investigate the relationship between the secondary school students' democratic attitudes and life satisfaction, quantitative research methods have been applied. The universe of the research consists of 7th and 8th grade students of the schools in Şehitkâmil district in 2017-2018 academic year. The sample of the study consisted of 500 seventh and eighth grade students, 251 (51%) girls and 249 (49%) boys, who were randomly selected from 2 public secondary schools (Karasar, 1994). These students are studying at Vicdan Ahmet Güner Secondary School and Aysel Tekinalp Secondary School. In order to collect data, Lightning (2011) developed by the Democratic Attitudes and Diener, Emmons, Larsen and Griffin (1985) developed by highlanders and Baysal (2016) made by the validity and reliability of the conditions of Turkey Laws Satisfaction Scale was used. SPSS 22.0 program was used in order to make statistical analysis by editing the data. Percentage, frequency, arithmetic mean, t test and variance analysis were performed for the analysis of the data entered in SPSS program. As a result of the research, female students compared to male students; 8th grade students have more democratic attitudes than 7th grade students. However, life satisfaction of 7th grade students was higher than 8th grade students. At the same time, while there was no significant relationship between the monthly income of the family and the democratic attitude, it was concluded that as the monthly income decreased, life satisfaction decreased. A positive and significant relationship was found between democratic attitude and life satisfaction.