Hemşirelerde meslektaş dayanışması ve iş stresi
Colleague Solidarity and Work Stress of Nurses
  1. Tez No: 612770
  2. Yazar: PINAR GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NEFİSE BAHÇECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Meslektaş Dayanışması ve İş Stresi, Nurse, Colleague Solidarity, Work Stress
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Araştırma hemşirelerde meslektaş dayanışması ve iş stresini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki araştırma İstanbul ilinde bulunan hastanelerde çalışan 297 hemşire ile gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak tanıtıcı bilgi formu, meslektaş dayanışması ölçeği, iş stresi ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler; Studen t test, Oneway ANOVA test, Bonferroni test kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 28,94±6,96 yıl olup, %85,5'i kadın %43,8'i bekar, %69,4 lisans mezunu, %78,1'i gece/gündüz şeklinde çalıştığı görüldü. Hemşirelerin Meslektaş Dayanışması Ölçeği toplam puanı ortalaması ve alt boyutları olan; duygusal dayanışma, akademik dayanışma, dayanışma ile ilgili olumsuz düşüncelerin alt boyut puanları sırasıyla ortalama 97.00±10,90, 38,93±5,00, 37,71±4,92, 20,36±3,36 olarak, İş stresi puan ortalaması ise 31,71±5,34 bulundu. Sonuç: Hemşirelerin meslektaş dayanışması düzeyi ve iş stresi düzeyi yüksek olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was performed to determine colleague solidarity and work stress of nurses. Materials and Method: This descriptive study was carried out with 297 nurses working in 6 hospitals in Istanbul. Data were collected using the Introductory Information Form, Colleague Solidarity Scale and Work Stress Scale. Descriptive statistics, Shapiro-Wilk test, Student's t-test, One-way ANOVA test, Bonferroni test and Pearson correlation analysis were used to analyze the data. Results: Nurses had a mean age of 28.94±6.96 years, 85.5% were women, 43.8% were single, 69.4% had bachelor's degree and 78.1% worked in night/day shifts. Nurses' total score from the Colleague Solidarity Scale of Nurses Scale and their mean scores from the emotional solidarity, academic solidarity and negative opinions subscales were 97.00±10.90, 38.93±5.00, 37.71±4.92 and 20.36±3.36, respectively, and their total mean score from the Work Stress Scale was 31.71±5.34. Conclusion: Nurses had high level of colleague solidarity and high level of work stress.