Dinler tarihi açısından Hıristiyanlıkta kürtaj (Katolik kilisesi örneği)
Abortion in christianity in terms of history of religions (The case of the catholic church)
  1. Tez No: 612899
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZÇİMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kürtaj, Çocuk düşürme, Fetüs, Doğum Kontrolü, Katolik Kilisesi, Abortion, Miscarriage, Fetus, Contraception, Catholic Church
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, Hıristiyanlıkta kürtaj meselesini Katolik Kilisesi örneği baz alınarak incelemek ve konu bağlamındaki yorum ve tartışmaları sunmaktır. İlk bölümde kürtaj kavramı başta olmak üzere çalışma içerisinde konu kapsamında yer alan bazı kavramlar tanımlanmış, kürtaj meselesinin genel çerçevede hukuki ve ahlakî boyutları ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde Yahudilik Hıristiyanlık ve İslam dinleri ile birlikte diğer bazı din ve geleneklerin kürtaj konusundaki genel bakışı ortaya konulmuştur. İkinci bölümde ise çalışmanın asıl konusu olan Katolik Kilisesi öğretisi çerçevesinde kürtaj meselesine bakış, Kutsal Kitap'tan örnekler ve yorumları ortaya konularak incelenmiştir. Bununla birlikte Katolik etkinin görüldüğü bazı ülkelerde kürtaj uygulamaları ve yaptırımlar ortaya konulmuştur. Son olarak diğer Hıristiyan Kiliselerinin de kürtaj hususundaki görüşlerine karşılaştırmalı olarak yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the issue of abortion in Christianity based on the example of the Catholic Church and to present the comments and discussions in the context of the subject. In the first chapter, some concepts within the scope of the study have been defined and in general, the legal and moral dimensions of the abortion issue are discussed. In addition, in this chapter, an overview of Judaism, Christianity and Islam religions and some other religions and traditions is shown. In the second chapter, the main subject of the study was the view of abortion in the context of Catholic Church teachings, examples and interpretations from the Bible. However, in some countries where Catholic influence occurs, abortion practices and sanctions have been introduced. Finally, the other Christian Churches' views on abortion were also included comparatively.