Finansal performansın firma değeri üzerine etkisi BİST'te gıda sektörü üzerine amprik bir çalışma
The effect of financial performance on the company's value an ampric study on the food sector in the BIST
- Tez No: 612912
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN ALSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Performans, Firma değeri, GMM, Dinamik Panel Veri, Finansal oranlar, Capital Structure, Firm Value, GMM, Dynamic Panel Data, Financial Ratios
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, finansal performansın ve firma değerinin 2008-2018 arasındaki zaman içinde İstanbul Borsasında gıda sektöründe bulunan firmaların piyasa katma değerine etkisini incelemektedir. Bağımsız değişkenler borçluluk oranları, kârlılık oranları, likidite oranları, verimlilik oranları ve q-tobin oranı olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada GMM yöntem ile yapıldığı için araç değişkenler kullanılmıştır. Çalışmada finansal performans ve firma değerlerinin ölçümlerinin literatürünü inceledikten sonra GMM yöntem ile analiz yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre kârlılık oranları, verimlilik oranları ve likidite oranları ve tobin q oranı firma değerini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of financial performance and firm value on the market value added of food companies in the Istanbul Stock Exchange between 2008-2018. Independent variables were determined as indebtedness ratios, profitability ratios, liquidity ratios, productivity ratios and q-tobin ratio. In this study, tool variables were used because GMM method was used. In this study, after examining the literature of capital structure and firm values measurements, analysis was made by GMM method. According to the results of the analysis, profitability ratios, productivity ratios, liquidity ratios and tobin q ratio affect the firm value.