Work motivation in the context of expectancy theory: A research on bank employees of Cameroon
Beklenti teorisi kapsamında iş motivasyonu: Kamerun banka çalışanlarına bir uygulama
- Tez No: 612964
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRİYE GÜL REİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: örgüt, beklenti teorisi, motivasyon, beklenti, olumsuzluk, değerlik, organization, expectancy theory, motivation, expectation, instrumentality, valence
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
İş motivasyonu örgütsel davranışın her zaman önemli bir parçası olmuştur. Yıllar geçtikçe birçok teori yapılmış ve uygulanmıştır çünkü bir kurumun çalışanlarını performanslarını ve üretkenliklerini artırmak için neyin motive ettiğini anlamak çok önemlidir. Bu çalışma, iş motivasyonunu Kamerun'daki banka çalışanlarının Beklenti Teorisi bağlamında incelemektedir. Bu çalışma literatür taraması ve ampirik bir analiz ile yapılmıştır. Kamerun banka çalışanlarına yaşlarına, cinsiyetlerine veya hiyerarşik konumlarına bakılmaksızın 26 sorudan oluşan bir anket uygulandı ve 189 cevap toplandı. Vroom (1964) tarafından önerilen Beklenti Teorisine göre, beklenti, araçsallık ve değerlik olmak üzere üç değişken iş motivasyonunu etkilemektedir. Bulgular Beklenti Teorisinin Kamerun'daki banka çalışanlarının İş Motivasyonunu Çoklu Regresyon Analizinin model özeti dikkate alarak açıklayabileceğini göstermiştir. Ayrıca, üç bağımsız değişken arasında Beklenti ve değerlilik iş motivasyonu üzerinde olumlu bir etkiye sahipken, aracı olma anlamlı bir etkiye sahip değildir.
Özet (Çeviri)
Work motivation has always been an important aspect of organizational behavior. Over the years many theories have been made and implemented because it is crucial for an organization to understand what motivates its employees in order to boost their performance and productivity. This study examines work motivation in the context of Expectancy Theory of bank employees of Cameroon. It was conducted through a literature review and an empirical analysis. A survey of 26 questions was administered to bank employees of Cameroon regardless their age, gender or hierarchical position and 189 responses were collected. According to the Expectancy Theory as suggested by Vroom (1964), three variables which are expectancy, instrumentality and valence affect work motivation. The datas were analysed through descriptive analysis, correlation analysis and multiple regression analysis. The findings indicated that the Expectancy Theory can explain Work Motivation of bank employees of Cameroon considering the model summary of the Multiple Regression Analysis. Also, among the three independents variables, expectancy and valence have a positive effect on work motivation while intrumentality does not.