Tubal ektopik gebelik tedavisinde metotreksat tedavisinin etkinliğini öngörmede beta-hCG değerinin önemi
The importance of beta-hCG value in foresigning the effectiveness of metotrexate treatment in tubal ectopic pregnancy treatment
- Tez No: 613050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: ektopik gebelik, metotreksat, beta- hCG, ectopic pregnancy, methotrexat, beta-hCG
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Tubal ektopik gebelik tanısı alan hastaların başlangıç (0.gün) ve tedavi sonrası 4. Gün ve 7. Gün beta- hCG değerleri karşılaştırılarak metotreksat tedavisinin etkinliğinde ilk gün beta- hCG değerinin önemini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 ocak 2012 ve 1eylül 2019 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği' nde tubal ektopik gebelik nedeniyle tek doz metotreksat tedavisi protokolü uygulanmış toplam 186 hasta dahil edildi. Hastaların dosyalarındaki kayıtlardan hastaların yaş, gravide, parite, beta- hCG değerleri retrospektif olarak incelendi. Hastaların tedavi sonuçları değerlendirilerek medikal tedavide başarıyı etkileyen faktörler belirlenmeye çalışıldı. Bulgular: Çalışmada toplam 186 hastanın verileri analiz edilmiştir. Olguların yaşları 18 ile 47 arasında değişmekte olup ortalama 30,8 yıldır. Tek doz metotreksat tedavisi ile tedavide başarılı olunan hasta sayısı 125' tir. 37 hastaya ise ikinci doz metotreksat tedavisi uygulanmış ve başarı sağlanmıştır. Medikal tedavinin başarısız olduğu 10 hastaya cerrahi tedavi uygulanmıştır. Hastaların 14 tanesi 4. ve 7.gün beta- hCG tetkiklerini yaptırmak için hastanemize başvurmadığı için çalışma dışı bırakılmıştır. Tek doz metotreksat tedavisi sonrası hastaların 4 tanesi 1. Günde, 3 tanesi 5. Günde ve 3 tanesi 7. Günden sonra hemodinamisi bozulduğu ve TVS ve jinekolojik muayenede tubal rüptür bulguları saptandığı için ve bir tanesi de kendi isteğiyle cerrahiye alınmıştır. Medikal tedavinin başarısız olduğu gruptaki hastalar incelendiğinde bu hastaların başlangıç(0. Gün) beta- hCG değerlerinin istatiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptanmıştır. Başlangıç beta- hCG değeri için 755 mIU/ml değerini cut off değer olarak kabul ettiğimizde % 86,49 sensitivite ve % 48,80 spesifite ile başlangıç beta- hCG değerinin medikal tedavinin başarısını öngörebildiği tespit edilmiştir. Medikal tedavinin başarılı olduğu grupta 4. ve 7. Gün ortanca beta- hCG değerleri başarısız olunan gruba göre anlamlı derecede düşük saptanmıştır. Çalışmamızda 0-4.gün arası beta- hCG değişimi tedavi başarısını etkilediği gösterilmiştir. Medikal tedaviye yanıt alınan hastaların 0 ve 4. günler arası beta- hCG değeri düşmekte olup tedaviye yanıt alınamayan hastalarda 0 ve 4. günler arası beta-hCG değeri azalmamakta aksine artmaktadır. Sonuç: Tubal ektopik gebelik tanılı hastaların başlangıç beta- hCG değeri için 755 mIU/ml değerinin cut off değer olarak kabul ettiğimizde % 86,49 sensitivite ve % 48,80 spesifite ile medikal tedavinin başarısının öngörülebildiği saptanmıştır. Literatürle uyumlu olarak başlangıç beta-hCG değeri yükseldikçe tedavi başarısı azalmaktadır ve 0-4. Günler arasındaki beta-hCG değerindeki değişimler tedavide başarıyı öngörmede etkilidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study was to compare the beta-hCG values of the patients with tubal ectopic pregnancy on the first day (day 0) and on Day 4 and Day 7 after treatment and to determine the significance of beta-hCG on the first day of the efficacy of methotrexate treatment. Material and methods:A total of 186 patients who underwent a single dose methotrexate treatment protocol for tubal ectopic pregnancy in Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between 1 January 2012 and 1 september 2019 were included in the study. The age, gravity, parity, and beta-hCG values of the patients were retrospectively analyzed. The results of the treatment were evaluated and the factors affecting the success of the medical treatment were determined. Findings:The data of 186 patients were analyzed. The ages of the patients ranged between 18 and 47 years and the mean was 30.8 years. The number of patients who were successful with single dose methotrexate treatment was 125. 37 patients received second dose methotrexate treatment and achieved success. Surgical treatment was applied to 10 patients who failed medical treatment. 14 of the patients did not come to the 7th day beta-hCG values and these patients were considered to be discontinued and excluded from the study. After single dose methotrexate treatment, 4 of the patients were discharged on Day 1, 3 on Day 5, and 3 after Day 7 because of hemodynamia instability and signs of tubal rupture were detected in the TVS and gynecological examination and one of them was taken to surgery voluntarily. When the patients in the group in which the medical treatment was unsuccessful were examined, it was found that their initial beta-hCG values were significantly higher (Day 0). When we accept the value of 755 mIU/ml as the cut off value for the initial beta-hCG value, it was found that the initial beta-hCG value with% 86,49 sensitivity and% 48,80 specificity can predict the success of medical treatment. The median beta-hCG values of the 4th and 7th days were significantly lower in the group with successful medical treatment compared to the failed group. In our study, the increase in beta-hCG between 0-4 day affects the success of treatment . The beta-hCG value of the patients who responded to medical treatment decreased between days 0 and 4, whereas the beta-hCG value of the patients who did not respond to treatment did not decrease but increased on the contrary. Conclusıon: When the cut-off value of 755 mIU/ml for the initial beta-hCG value of the patients with tubal ectopic pregnancy was taken, the success of medical treatment could be predicted with % 86,49 sensitivity and % 48,80 specificity. In accordance with the literature, treatment success decreases as initial beta-hCG value increases and 0-4 days changes in beta-hCG between days are effective in predicting treatment success.