Y ve Z kuşağının turizm işletmelerine yönelik mesleki cinsiyet algılarının incelenmesi: Samsun ili örneği
Search of X and Z generation's gender perception in tourism industry: Example study in Samsun
  1. Tez No: 613089
  2. Yazar: CANER DURMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZUHAL ÇİLİNGİR ÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Mesleki toplumsal cinsiyet, Stereotip, Toplumsal cinsiyet
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı, turizm sektörü içerisindeki 14 iş pozisyonunun toplumsal mesleki cinsiyet algısını ortaya koymaktır. Samsun'da turizm eğitimi alan 400 öğrenciden oluşturulan örneklemde, söz konusu pozisyonların hangilerinin Y ve Z kuşağı tarafından feminen, maskülen veya nötr algılandıkları keşfedilmeye çalışılmıştır. Toplumsal mesleki cinsiyet algılarının kuşaklar ve cinsiyetler arasında farklılık gösterip göstermediği ki-kare testi ile ortaya konmak istenmiştir. Katılımcıların bilinçaltındaki toplumsal mesleki cinsiyet algılarını ortaya çıkarmak için kapalı (dolaylı) ölçüm yöntemlerinden birisi olan kurgusal senaryo tekniği kullanılarak araştırma doğrultusunda belirlenen iş pozisyonlarının yer aldığı bir senaryo üretilmiştir. Ayrıca, katılımcıların söz konusu iş pozisyonlarına yönelik toplumsal mesleki cinsiyet algıları açık (dolaysız) ölçümle de ortaya çıkarılarak, iki ölçümdeki cevaplar üzerinden karşılaştırma yapılmak istenmiştir. Daha önceki çalışmalar incelendiğinde, turizm sektöründeki toplumsal mesleki cinsiyet algılarına yönelik araştırmaların yetersiz olduğu ve farklı sektörlerde ve kültürlerde yapılan çoğu araştırmanın açık (dolaysız) ölçüm uygulamaları ile gerçekleştirildiği görülmektedir. Ayrıca, araştırmanın turizm eğitimi alan Y ve Z kuşağı katılımcılar üzerinde yapılması ve kapalı ile açık ölçüm sonuçlarındaki benzerlik ve farklılıkların karşılaştırılması çalışmanın özgünlüğünü oluşturmaktadır. Y ve Z kuşağının toplumsal mesleki cinsiyet algılarına yönelik elde edilen verilerde karşılaştırma yapabilmek, farklılıklar ve benzerlikleri ortaya çıkarabilmek için Recode yöntemi ile veriler yeniden kodlanarak T-testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out the occupational gender stereotype for 14 job positions in tourism industry. In the example study which consists of 400 tourism students in Samsun, the job positions on subject were investigated to find out which one is perceived feminine, masculine or neuter by X and Z generations. It is asked to find out if the occupational gender stereotype differs from generations and genders by using chi-square test. A scenario including the subject positions was created by using fictional scenario technique-one of the indirect measurement techniques- to find out the attendants' subconsciously occupational gender stereotype. Also, it is asked to find out the attendants' occupational gender stereotype by using direct measurement and to compare the results of both measurements. While examining the previous studies it is seen that the researches about the occupational gender stereotype in tourism industry were insufficient. Also most of the other studies in different cultures and fields were carried out by using direct measurement. What makes this study genuine is that being carried out with Y and Z generations attendants and being used direct and indirect measurement tests and comparing the results with each other. It is applied T-test after recoding the data by using Recode technique to compare the results of Y and Z generations occupational gender stereotype and to put forward the similarities and differences. As a result of the analysis, it is determined that there are substantive differences. KeyWords: Tourism, Occupational Gender, Stereotype, Gender