Türkiye'de kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı: En büyük elli kurum üzerine bir araştırma
Corporate social responsibility in Turkey: A research about the biggest fifty corporation
- Tez No: 613091
- Danışmanlar: PROF. DR. GİLMAN SENEM GENÇTÜRK HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal sosyal sorumluluk, halkla ilişkiler, sürdürülebilirlik, Corporate social responsibility, public relations, sustainability
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
İçinde bulunduğumuz dönem içerisinde büyüyen ve hızla ilerlemeyi hedefleyen rekabet ortamında yer alan işletmelerin sadece ekonomik çıkarlarından beslenebilmesi mümkün görünmemektedir. Dolayısıyla işletmeler ekonomik faaliyetlerini gerçekleştirirken aynı zamanda toplumun nezdinde önemli olan konulara da dokunmaya başlayarak öncelikli hedeflerini sürdürülebilir bir biçimde toplumun yararına yapılabilecek olan çalışmalara yöneltmişlerdir. Halkla ilişkiler ekseninde, işletmelerin itibarlarını ve bulundukları topluma karşı olan sorumluluklarını arttırılabilmesi ve en önemlisi devam ettirilebilmesi için, işletmeler kurumsal sosyal sorumluluğa oldukça önem vermeye başlamıştır. Bu bağlamda gerçekleştirilen çalışmada Fortune Dergisi Türkiye tarafından yayınlanan (2017) yılı“Türkiye'nin En Büyük 500 Şirketi”araştırmasından yola çıkılarak listede yer alan ilk elli şirketin kurumsal web siteleri üzerinde kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları (KSS) Türkiye özelinde yapılan çalışmalar olarak değerlendirilmiştir. KSS kavramını anlamlandırma biçimi ve uygulamalarda almış olduğu şekli ortaya çıkartabilmek amacıyla içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Buna bağlı olarak oluşturulan harita ile Türkiye'de KSS uygulamalarının yansıma biçimleri ortaya çıkartılmıştır. Şirketlerin kurumsal web sitelerinde yer alan kurumsal sosyal sorumlulukla ilgili paylaşımları detaylandırılarak şirketlerin faaliyet alanlarına göre KSS kavramını anlamlandırma biçimi, uygulamış oldukları politika ve uluslararası standartlar eksenlerinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is not possible for the enterprises that grow in the current period and aim to progress rapidly in the competitive environment, can only be fed from their economic interests. Consequently, while undertaking their economic activities, enterprises have also touched on the issues that are important to the society and have directed their primary objectives to the works that can be carried out for the benefit of the society in a sustainable manner. On the axis of public relations, enterprises have started to give importance to corporate social responsibility in order to increase their reputation and responsibilities to the society they are in and to sustain them most importantly. In studies conducted in this context Fortune Magazine published by Turkey (2017) year,“Turkey's Top 500 Companies”in the list starting from research first fifty company's corporate website on corporate social responsibility practices (CSR) Turkey is evaluated as work done in private. The concept of CSR has been examined with the content analysis method in order to reveal the way it makes sense and the way it has taken in the applications. Accordingly, the map created in Turkey was revealed reflection forms of CSR practices. The shares of companies regarding corporate social responsibility on corporate web sites have been elaborated and the way companies make sense of CSR concept according to their field of activity has been evaluated in the axes of their policies and international standards.