Kurumsal sosyal sorumluluk ve aktivizm ilişkisinin araştırılması: Türkiye'de özel sektör, kurumsal sosyal sorumluluk ve aktivizm ilintisi
Investigation of the relationship between corporate social responsibility and activism: Corporate social responsibility and activism relationship in the private sector in Turkey
  1. Tez No: 314870
  2. Yazar: NURAY YILMAZ SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERRA GÖRPE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Aktivizm, Halkla İlişkiler, Corporate Social Responsibility, Activism, Public Relations
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), bir yandan toplumsal refahın gelişmesine katkıda bulunurken öte taraftan kurumların bir toplumdaki varlıklarını sürdürebilmelerinin de temelini oluşturduğu için günümüzde, hem topluma hem kuruma değer katan bir kavram olarak görülmektedir. Dolayısıyla Kurumsal Sosyal Sorumluluk faaliyetleri, kurum-toplum buluşmasının sağlanabildiği bir platform sunmaktadır. Kurumların kamularıyla ortak bir anlaşma zemininde buluşamadıkları durumlarda ise, aktivizm olarak adlandırılan ve kurumlar üzerinde baskı oluşturan bir takım hareketlerin geliştiği görülmektedir. Aktivizm çok genel anlamıyla, hakların korunması ve şartların iyileştirilmesiyle ilgilidir. Bu tez çalışmasının amacı, KSS faaliyetleriyle aktivizm arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Çalışmanın hipotezi ise, Türkiye'de özel sektör tarafından gerçekleştirilen KSS faaliyetleriyle aktivizm arasındaki ilişkinin incelenmesine yöneliktir. Çalışmanın birinci bölümünde KSS anlayışı, ikinci bölümünde aktivizm kavramı ve KSS faaliyetleriyle olan ilişkisi bilimsel bir çerçevede incelenmiştir. Üçüncü bölüm de ise, Capital dergisi tarafından gerçekleştirilen ?Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi? araştırmasının 2011 yılında açıklanan sonuçlarına göre, genel merkezi İstanbul'da bulunan şirketlere yönelik bir anket uygulaması yapılmış ve elde edilen verilerin analizine yer verilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre, her ne kadar yurtdışındaki çalışmalar KSS ve aktivizm arasında bir ilişki olduğunu ortaya koysa da, Türkiye'de özel sektör tarafından gerçekleştirilen KSS faaliyetleriyle aktivizm arasında böyle bir ilişkiye rastlanamamıştır. Bir toplumda aktivizmin gelişebilmesinde öncelikle demokrasi, kültür ve medyanın yapısı ve işleyişinin etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
In general, Corporate Social Responsibility (CSR) contributes to the development of social welfare on one hand, and it is considered as the foundation for the existence of corporations in a society on the other. It is regarded as a concept that introduces added value both to the society and to corporations. Therefore, Corporate Social Responsibility activities provide a platform where a corporation and the society can come together. When corporations cannot come together with their public on a common ground, certain movements that exert pressure on corporations, called activism, arise. Activism, in its most general sense, relates to the protection of rights and the improvement of conditions. The main purpose of this dissertation is to investigate the relation between Corporate Social Responsibility activities and activism. The hypothesis of the study is examining the relationship between the CSR activities carried out by private sector in Turkey and activism itself. In the first part of the study, the concept of Corporate Social Responsibility is analyzed while the second part examines the concept of activism and its relation with CSR in a scientific context. In the third part, according to the results of a research conducted by Capital magazine called ?Top 500 Private Companies in Turkey?, a survey was administered to the companies whose headquarters are in Istanbul and its analysis was made. According to the results of the research, despite the fact that there is a relationship between CSR and activism abroad, in Turkey, no relationship was found between CSR activities carried out by the private sector and activism. The development of activism in a society is triggered by the structure and process of democracy, culture and the media.