Geri Dön

Türkiye'de 1960-1971 yılları arasında eğitim ve iktidar

Between 1960 to 1971 education and power in Turkiye

  1. Tez No: 741904
  2. Yazar: BİRGÜL ULUTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZİ ULUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Mülga Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE)
  11. Ana Bilim Dalı: Amme İdaresi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 162

Özet

Bu çalışma ile 1960-1971 Dönemi'nde eğitim politikalarını etkileyen/belirleyen tarihsel ve toplumsal koşulların, iktidar-eğitim ilişkileri bağlamında çözümlenmesini amaçlanmıştır. Bu çerçevede çalışmanın temel eksenini oluşturan kavramsal ve kuramsal altyapının oluşturulması için, öncelikle eğitim kavramı ve eğitimin işlevleri üzerinde durulmuş, ardından da iktidar ve ideoloji kavramları eğitimle ilişkileri bağlamında ele alınmıştır. Doküman incelemesi yöntemi ile belli bir tarihsel süreci, eğitim siyasaları bağlamında ortaya koymaya yönelik bir nitel araştırma olarak tasarlanan bu çalışma ile Türkiye'de iki askeri müdahale arasında yer alan 1960-1971 yılları arasındaki tarihsel dönemde, eğitim siyasalarını şekillendiren temel kaynaklar, düşünsel ve kurumsal/yasal düzlemler olmak üzere iki ayrı boyutta değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda eğitim siyasalarının düşünsel kaynakları olarak resmi ideoloji ve planlı kalkınma stratejisi; kurumsal/yasal kaynakları olarak da 27 Mayıs askeri müdahalesi ile birlikte yapılan düzenlemeler, 1961 Anayasası, 1. ve 2. Beş Yıllık Kalkınma Planları, 7. ve 8. Milli Eğitim Şuraları, Hükümet Programları, Siyasi Parti Programları ile bu dönemin eğitim siyasalarını yakından ilgilendiren iki komisyon raporu ele alınmış, tüm bu kaynaklar üzerinden, söz konusu dönemde eğitimden beklenen sosyo–ekonomik yararlarla birlikte dönemin ideoloji ve yurttaş tasarımına ilişkin bilgilere ulaşılmaya çalışılmıştır. 1960-1971 döneminde eğitim siyasaları, öncelikle kalkınma hedefinin ihtiyaçlarını karşılayacak işgücü yetiştirme bakımından mesleki ve teknik eğitim ihtiyacının karşılanmasını hedeflemektedir. Bunun yanı sıra büyük oranda eksikliği görülen okullaşma sorununun özellikle ilköğretim çağı nüfusu için çözülmesi, ilköğretimi takviye edecek ve eğitim sisteminden uzak kalmış halk kitlelerini eğitecek eğitim kurumlarının açılması, bunun için de özellikle ilköğretim ve mesleki eğitim alanında öğretmen ihtiyacının karşılanması en önemli meseleler olarak ortaya konulmuştur. Bu sorunların çözümü noktasında ise, yapılan planlamalara, eğitimde uzun vadeli sonuçlar doğurabilecek siyasalara karşın, etkili ve kalıcı sonuçlar alınamamıştır. 1960-1971 Döneminde yetiştirilmek istenen insan ve yurttaş profili ise, dönemin siyasi-sosyal yapısını yansıtan bir görünüm sergilemektedir. Bu çerçevede istenen yurttaş profili özellikle“ahlaklılık”ve milliyetçilik vasfı ile donatılmış; milli şuur ve fazilet sahibi,“sosyal adalet”anlayışı gelişmiş, birlik-bütünlük ve“demokrasi”gibi değerleri benimsemiş; mesleki anlamda donanımlı, vasıflı, sorumluluk duygusuna, bireysel girişim becerisine sahip, yaratıcı, üretken bir yurttaş olarak nitelendirilmiştir.

Özet (Çeviri)

The purpose of current study is to analyze the historical and social conditions which effected/determined the educational policies between 1960 and 1971 in terms of the relationship between education and power. In order to achieve this purpose and to build conceptual and theoretical framework of the study, primarily education and its main functions were examined and then the concepts of power and ideology were discussed in terms of their relations with education. In the study document analyzing technique which is a kind of qualitative research method was used to illuminate the specific historical period in the context of educational policies. Between the years of 1960 and 1971 in which there had been two military coups, the primary sources that shaped the education policies were evaluated in two different dimensions which are intellectual and institutional/legal. Hence, official ideology and planned development strategy were considered to be the sources of intellectual basis of educational policies. On the other hand, some regulations which were put into progress after the military coups of May 27 including the new Constitution, the First and the Second Five Years Development Plans, 7th and 8th National Education Congresses, Government Programs, Programs of Political Parties and lastly two reports which played determining role in education policies were considered to be the sources of institutional and legal basis of educational policies. By analyzing these two basic sources, it was tried to understand the socio-economic benefits of education and also ideology and the conception of citizen of those historical era. Educational policies of 1960 and 1971 basically aimed to support the vocational and technical education to provide the necessary work force of the nation. In addition, it was aimed to increase the enrollment rate in the primary schools. And also it was thought to be a vitally important problem to open new educational institutions especially for those who were away from those schools. At the same time, meeting the teacher necessity of the primary and vocational schools became another important agenda of that era. Unfortunately, it was understood that despite plans and long-term educational policies, effective and stable results could not be reached. The desired citizen and human profile of 1960 and 1971 exhibit the politics and the social structure of that era. That is, the desired citizen; must be equipped with especially moralistic and nationalistic values, has national conscious and virtue, has a sense of“social justice”, internalized the value of unity and democracy, is welleducated worker, qualified, has a sense of responsibility and personal initiating skills and was described as a creative and productive citizen.

Benzer Tezler

  1. Türkiye'de sivil bürokratik elitlerin dönüşümü (1960-1980)

    Transformation of civil bureaucratic elites in Turkey (1960-1980)

    ÖZGÜR ÖNDER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Kamu YönetimiGazi Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü

    PROF. DR. KEMAL GÖRMEZ

  2. 1960-1971 yılları arasında Türkiye'de eğitim politikaları

    Education policies betwen 1960-1971 years in Turkey

    GÖKHAN ABANOZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Eğitim ve Öğretimİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa

    Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ NİL TÜRKER TEKİN

  3. 1960-1980 darbeleri arasında Türkiye'de ortaöğretimde tarih eğitimi

    Education of history in secondary education between 1960-1980 military coups

    NESLİHAN DEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Eğitim ve ÖğretimErciyes Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HİKMET ZEKİ KAPCI

  4. Hükümet programlarının ve milli eğitim şuralarında alınan kararların ilkokul görsel sanatlar dersi öğretim programlarına yansıması (1923-2016)

    The reflection of government programs and the decisions taken in the national education councils on elementary school visual arts course curriculums (1923-2016)

    SEVGİ KAYALIOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OSMAN ALTINTAŞ

  5. Adalet Partisi iktidarında (1965-1971) Türk dış politikasındaki değişim: Ortadoğu örneği

    The change of Turkish foreign policy during the reign of Justice Party (1965-1971): The case of the Middle East

    MEHMET SEBGATTULAH GÜLRENK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Uluslararası İlişkilerİstanbul Medeniyet Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH BAYRAM