Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi hükümleri
The terms of construction agreements in return for land share
- Tez No: 613092
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK FİKRET EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi, yüklenici, arsa sahibi, arsa payı, bağımsız bölüm, Construction Agreements In Return For Land Share, contractor, land owner, land share, independent section
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi benimsenmiştir. Bu sebepten ötürü kanunlarda düzenlenmeyen ve kendine has nitelikler taşıyan sözleşmeler meydana gelmiş ancak bu sözleşmelere hangi hukuk kurallarının uygulanacağı sorunu oluşmuştur. Özellikle son zamanlarda hızla gelişen inşaat sektörü, değişen ekonomik ihtiyaçlar ve teknoloji sebebiyle inşaat alanında da kanunda düzenlenmeyen sözleşme tiplerine ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin, inşaat sektörünün pahalı bir sektör olması sebebiyle daire satın alamayan arsa sahipleri farklı yollarla daire sahibi olma arayışına girmektedirler. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi sayesinde, maddi durumu iyi olmayan ve arsasının üzerine inşaat yapamayan arsa sahiplerinin bu ihtiyacı karşılanabilmektedir. Ayrıca, arsa fiyatlarından şikâyetçi olan yükleniciler de bu sözleşme türü sayesinde arsa için herhangi bir bedel ödemeden sadece inşaat masraflarını karşılayarak yapımını sağladıkları daireleri satabilmektedir. Özetle; iki tarafın da kazançlı göründüğü arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri, ihtiyaçtan kaynaklı ve sözleşme serbestisi ilkesi sonucu ortaya çıkan sözleşmelerdir. Ancak bu sözleşmeye hangi hukuk kurallarının uygulanacağı uygulamada sorun yaratan tartışmalı konulardan biridir. Bu sebeple arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri çeşitli yönleri ile ele alınarak konuya ilişkin karşılaşılan sorunlar bu çalışma ile incelenecek, doktrindeki ve Yargıtay'daki görüşlere yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
The principle of freedom of contract has been adopted in our law. For this reason, contracts that are not regulated by the law, which have specific characteristics have been created, which has the question of which rules of law will be applied to these contracts. Especially in the recently rapidly developing construction sector, due to changing economic needs and technology, there is a need for contract types in the construction area that are not regulated by law. For instance, landowners who cannot buy apartments because of the high costs of construction sector are looking for different ways to own apartments. By the help of construction agreements in return for land share, this necessity can be met by landowners who are not in good financial position and cannot build on their own land. In addition, contractors, who are complaining about the land prices, can sell the apartments they built only by paying the construction costs without paying any price for the land with this type of contract. In a nutshell, construction agreements in return for land share, which both parties seem to be profitable for, are contracts arising out of necessity and as a result of the principle of contract liberalization. However, which rules of law will be applied to this type of contract is one of the controversial issues that create problems in practice. For this reason, the problems experienced on the subject will be examined with this study by addressing various aspects of construction contracts in exchange for land share, and opinions in the doctrine and the Supreme Court will be included.