Yağma suçu
The crime of plundering
  1. Tez No: 613114
  2. Yazar: SEVİM SAHİLLİOĞLU BAKLACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA RUHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, malvarlığına karşı suçlar, yağma suçu, cebir, tehdit, hırsızlık, Crime, crimes against assets, plundering crime, algebra, threat, theft
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu'nda“gasp”olarak adlandırılan ve 495 ila 501. maddelerinde düzenlenen yağma suçu, 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunu'nun“Özel Hükümler”Kitabında, Kişilere Karşı Suçlara ilişkin ikinci kısmın“Malvarlığına Karşı Suçlar”başlıklı onuncu bölümünde yer alan 148 ila150. maddeleri arasında düzenlenmiştir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 148. maddesinde basit yağma suçu, 149. maddesinde yağma suçunun nitelikli hâlleri, 150. maddesinde ise yağma suçunda daha az cezayı gerektiren nitelikli hâller düzenlenmiştir. Yağma suçu, hırsızlık suçunun cebir veya tehditle işlenmiş hâlidir. Yağma suçunda, başkasına ait taşınır bir mal cebir veya tehdit kullanmak suretiyle zorla alınmaktadır. Bu suç, birden fazla suçu içeren bileşik bir suçtur. Bileşik bir suç olması nedeniyle de yağma suçunda, birden fazla hukuki yarar korunmaktadır. Yağma suçunda, mülkiyet hakkı ve zilyetliğin yanı sıra yaşam hakkı, kişi özgürlüğü, beden bütünlüğü, vücut ve cinsel dokunulmazlığı da korunmaktadır. Amaç ve araç suçlardan oluşan yağma suçunda amaç hırsızlık, bir başka ifadeyle başkasının zilyetliğinde bulunan taşınır bir malı faydalanmak amacıyla, zilyedinin rızası olmaksızın almak iken; bu amaca ulaşmakta araç olarak kullanılan suçlar ise cebir veya tehdittir. İhlâl ettiği haklar ve özgürlükler sebebiyle yağma suçu, malvarlığına karşı işlenen suçlar içinde Türk Ceza Kanunu'nda en ağır cezaya bağlanmış olanıdır. Yapılan bu çalışma ile cezai ve hukuki sorumluluk doğuran yağma suçunun cezai boyutu, 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen yağma hükümleri de dikkate alınmak suretiyle ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde mal, malvarlığı kavramları ile malvarlığına karşı suçlar konuları ele alınmış olup, yağma suçunun benzer suçlardan ayrımı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde yağma suçu, yağma suçunun unsurları, nitelikli hâlleri, senedin yağması; üçüncü bölümde ise kovuşturma usulü, suçun özel görünüş şekilleri, şahsi cezasızlık nedenleri ve etkin pişmanlık konularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The crime of plundering, which was called“extortion in the former Turkish Penal Code No. 765 and regulated in Articles 495 to 501, In the ”Special Provisions“ Book of the new Turkish Penal Code numbered 5237, which entered into force on 01.06.2005, On the second part of ”Crimes against persons“ titled”Crimes Against Property" is regulated in 148-150. items. 5237 Turkish Penal Code Article 148 contains the simple crime of plunder, Article 149 is the qualified cases of plundering crime and Article 150 regulates qualified cases that require less punishment for plundering. The crime of plundering is the crime of theft committed by algebra or threat. In the case of plundering, a movable property belonging to someone else is forcibly taken through the use of algebra or threats. This is a compound crime involving multiple crimes. Since it is a compound crime, more than one legal benefit is protected in the crime of plundering. The right to life, freedom of person, body integrity, body and sexual immunity are protected as well as freehold and possessory in the crime of plundering. In the crime of plunder consisting of purpose and vehicle crimes; while the purpose is theft, in other words, in order to benefit from a movable property in the possession of someone else's property, to take it without the consent of the owner; the crimes used as means to achieve this aim are algebra or threat. The crime of plundering due to the rights and freedoms it violates is the one that is subject to the most severe punishment in the Turkish Criminal Code among the crimes committed against its assets. With this study, the criminal dimension of the plundering crime, which gives rise to criminal and legal responsibility, has been taken into consideration by taking into consideration the plundering provisions of the former Turkish Penal Code No. 765. In the first part of the study, the property, the concepts of property and the crimes against property issues are handled and the distinction of plundering crime from similar crimes are emphasized on. In the second part, plunder crime,the elements of plunder crime, quality cases and the plundering of the commercial paper and in the third part of the study, the procedure of prosecution, the specific appearance of the crime, personal causes of impunity and effective regret issues are included.