Okulların örgütsel öğrenmeleri ile öğretmenlerin motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationship between organizational learning of schools and motivation levels of teachers
- Tez No: 613139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR BOZKURT BOSTANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Öğrenme, Motivasyonu, Öğrenme, Organizational Learning, Motivation, Learning
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırma“okullardaki örgütsel öğrenme ile öğretmenlerin motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi”belirlemek amacıyla yapılmıştır. Öğretmenlerin örgütsel öğrenme algıları ve motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlayan araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın evreni, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Uşak ilindeki ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerden oluşmaktadır. Uşak ilindeki 374 öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada uygun örnekleme yoluna gidilmiştir. Araştırmada veriler“Örgütsel Öğrenme Ölçeği”ve“Öğretmen Motivasyon Ölçeği”ile toplanmıştır Verilere hangi tür analizlerin yapılması gerektiğini tespit etmek için araştırma değişkenlerine yönelik çarpıklık ve basıklık katsayılarına bakılmıştır. Verilerin normal dağıldığı anlaşıldığından, araştırmada "t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, öğretmenler okullarda örgütsel öğrenmenin yüksek düzeyde olduğu algısına sahiptirler. Öğretmenlerin örgütsel öğrenmeye yönelik algıları cinsiyetlerine göre farklılaşmazken, kıdem değişkenine göre farklılık gösterdiği görülmektedir. 21 yıl ve üzeri kıdeme sahip öğretmenler örgütsel öğrenmenin daha düşük olduğunu düşünmektedirler. Öğretmenlerin örgütsel öğrenme algıları aynı okulda çalışma süresi ve mezuniyet durumlarına göre farklılaşmamaktadır. Okuldaki öğretmen sayısına göre ise öğretmenlerin örgütsel öğrenme algıları farklılık göstermektedir. Okullarda 31 ve üzeri sayıda meslektaşıyla görev yapan öğretmenler, örgütsel öğretmenin okullarda daha yüksek olduğunu düşünmektedirler. Okul düzeyi değişkenine göre de öğretmenlerin örgütsel öğrenme algıları arasında farklılık bulunmaktadır. İlkokullarda görev yapan öğretmenler, ortaokul ve lisedeki öğretmenlere göre örgütsel öğrenme düzeyini daha yüksek bulmaktadırlar. Öğretmenlerin motivasyon düzeyi yüksektir. Öğretmenlerin motivasyonları cinsiyetlerine göre farklılaşmaktadır. Kadın öğretmenlerin motivasyon düzeyleri erkek öğretmenlere göre daha yüksektir. Yine öğretmenlerin kıdemleri arttıkça motivasyon düzeyleri azalmaktadır. Aynı okulda çalışma süresi fazla olan öğretmenlerin motivasyon düzeyleri de yüksektir. Öğretmenlerin motivasyon düzeylerinin okuldaki öğretmen sayısı ve mezuniyet değişkenlerine göre ise farklılık göstermediği anlaşılmaktadır. Okul düzeyine göre de ilkokullarda görev yapan öğretmenlerin diğer okul dizeylerine yönelik daha yüksek motivasyona sahip oldukları görülmektedir. Öğretmenlerin örgütsel öğrenmenin, bilgiyi analiz etme, bilgiyi arama, bilgiyi saklama hatırlama kullanma boyutlarına yönelik algıları ile motivasyon düzeyleri arasında anlamlı orta dereceli bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the relationship between organizational learning in schools and the motivation levels of teachers. The research aimingto determine the relationship between teachers perceptions of organizational learning and motivation levels is in relational survey model. The population of the research consists of teachers working in primary, secondary and high schools in Uşak in the 2019-2020 academic year. 374 teachers in Uşak constitute the sample of the research. Appropriate sampling method was used in the research. The data were collected with“Organizational Learning Scale”and“Teacher Motivation Scale”Skewness and kurtosis coefficients of research variables were examined to determine which kind of analysis should be done to the data. Since the data were normaly distrubuted, t-Test, One Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Product-Moment Correlation and multiple regression analysis werw used in the study. According to the results of the research, teachers perceive high level of organizational learning in schools. While teachers perceptions of organizational learning do not differ according to gender, it is seen that they differ to seniority of 21 years or more think that organizational learning is lower. Teachers organizational learning perceptions do not differ according to working time and gradwation status in the same school. But teachers perceptions of organizational learning differ acording to the number of teachers in the school. Teachers who hawe 31 or more collegues in schools think that organizational learning is higter in schools. There is a difference between teachers pereptions of organizational learning according to school level variable. Teachers who work in primary schools find higher levels of organizational learning than teachers in secondary and high schools. Teachers have a high level of motivation. Teachers motivations differ according to gender. Female teachers hawe higher motivation levels than male teachers. Again, as the seniority of teachers increased, their motivation level of the teachers who have more working time in the same school is also high. It is understood that the motivation levels of the teachers do not differ according to the number of teachers and graduation variables in the school. It is seen that the teachers working in primary schools hawe higher motivation towards other school levels than the school level. A significant moderate relationship was found between teachers perceptions of organizational learning to analyze information, search for information, storing and remembering and motivation levels.