Geleneksel bankacılıkta İslam ilkelerine göre finansman: Kırgızistan uygulaması üzerine bir araştırma
Адаттагы банк системасында ислам принциптериндеги каржылоо: Kыргызстанда ишке ашуусу тууралу изилдѳѳ
- Tez No: 613154
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARMAN T. TEVFİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Islamic banks, Islamic windows, traditional (conventional) banking, ……………….profit and loss sharing, Islamic principles finances
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Son 10 yıldan beri ortaya çıkan siyasal ve finansal istikrarsızlıklar, Kırgızistan‟a dıĢarıdan gelen yatırımların sayısını azaltmıĢtır. Bazı finansçıların düĢüncelerine göre Ġslam ilkelerine göre finansman ve bankacılık, Kırgızistan için daha iyi alternatiftir. Ġslam ilkelerine göre çalıĢan bankalar katlandığı riske faiz almak yerine müĢteri ile ortak Ģeklinde geliri bölüĢmektedir, bu nedenle böyle bir bankacılığın çalıĢtığı Ġslam ülkeleri kapitalist sistemlerle kıyasla krizden daha az etkilenmiĢtir. Bildiğimiz gibi Ġslam ülkelerinde dinin ekonomik hayattaki rolü büyüktür, özellikle faiz ekleyerek ödünç vermek günah sayılır. Dolayısıyla bu ülkeler kendi bankacılık sistemin Ġslam‟a uygun Ģekilde keĢfedmiĢlerdir. Fakat, çeĢitli din temsilcilerinin yaĢadığı Kırgızistan‟ın dünyevi alt yapısı ve ateistlik Sovyet tarihi Ġslamı ekonomik hayatta etkin yapmamaktadır. Diğer yandan son zamanlar Orta Asya‟da Ġslam yeniden doğarak coğrafi Ġslami yatırımlara cazip görünmektedir. Bu Ģartlarda, Ġslam ilkelerine göre finansman alternatiflerinin Kırgızistan‟ın geleneksel finansal sisteminde nasıl uygulandığının araĢtırılması ilgili çalıĢmanın amacı olmuĢtur. Bu çalıĢma, giriĢ ve sonuç dıĢında üç bölümden ibarettir. Birinçi bölüm, geleneksel konvansyonel bankacılık hakkında olup, ikincisi, Ġslam bankacılık ile ilgili genel bilgileri içermektedir. Üçüncü bölüm ise Kırgızistan Ģartında Ġslam ilkelerine göre finansmanın geleneksel bankacılıkta nasıl uygulandığını açığa çıkarmakta ve kapitalist ekonomilerde Ġslami finansal organizasyonarın kurulması için önerileri ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The political and financial crises of Kirgizstan make our Republic non-pretty to investments from foreign countries. Some people are things that, in these situation Islamic principles finances are more profitable to Kirgizstan and Islamic Banking model will be good alternative to conventional banks. Alternative financial instruments based on risk sharing (profit and loss sharing) have been developed and are rapidly expanding in usage by both Islamic Financial Institutions and conventional banks operating Islamic Windows. How we know Islamic Banks are work without interest, instead they become partner with their clients. Because, in Islamic countries, interest is very big sin and banks have to work with Koran‟s rules. But, Kirgizstan is not theocratic country. However, last year‟s we see that Islam is starting renaissance in Middle Asia. So, our geography is a pretty environment for Islamic investments. The aim this work is ascertain if it is profitable for Kyrgyz tradition conventional banks finance housing through the use of Islamic principles financial instruments. Chapter 1 of the given work is devoted about traditional (conventional) banking. The second chapter contains the Islamic banking. The third chapter explains about necessary condition for Islamic principles finances and how Kyrgyz tradition conventional bank operating Islamic Window.