Algılanan riskin tüketici yenilikçiliğine etkisi: E-ticaret siteleri üzerine bir araştırma
Effect of perceived risk on consumer innovativeness: A practice on e-commerce sites
- Tez No: 613166
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ POLAT CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Risk, Tüketici Yenilikçiliği, E-Ticaret, Perceived Risk, Consumer Innovativeness, E-Commerce
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, e-ticaret sitelerinde algılanan riskin tüketici yenilikçiliği üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu bağlamda, tez çalışması teorik olarak algılanan risk, tüketici yeniliği ve e-ticaret konularına odaklanmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında ise e-ticaret sitelerinden en az bir kere alışveriş yapmış olan yaş olarak 12 yaş ve üstü tüketicilere anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasında, cevaplayıcılardan e-ticaret sitelerine yönelik olarak algılanan risk, tüketici yenilikçiliği ve algılanan faydayla ilgili ifadelere katılma durumları tespit edilmiştir. Anket sonuçları SPSS ve AMOS programları ile analiz edilmiştir. Anket sonuçlarına göre, e-ticaret sitelerinde algılanan riskin tüketici yenilikçiliği üzerinde negatif bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the effect of perceived risk on consumer innovativeness in e-commerce sites. In this context, the thesis focuses on theoretically perceived risk, consumer innovation and e-commerce. In the application part of the study, a survey was conducted for consumers aged 12 years and older who have purchased at least once from e-commerce sites. In the survey study, it was determined that respondents were able to participate in statements about perceived risk, consumer innovation and perceived benefit towards e-commerce sites. The results of the survey were analyzed by SPSS and AMOS programs. According to the results of the survey, perceived risk on e-commerce sites was determined a negative impact on consumer innovativeness.