Analyzing the incidence and causes of field of study mismatch in Turkey: Evidence from TURKSTAT labor force surveys
Türkiye'de çalışan bireylerin en son bitirdiği eğitim-öğretim alanı ile istihdam edildikleri meslek grubu arasındaki uyumsuzluk düzeyinin ve nedenlerinin analizi: TÜİK hane halkı iş gücü anketlerinden elde edilen bulgular
- Tez No: 613174
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ERDİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Economics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitimde yatay uyumsuzluk, eğitimde dikey uyumsuzluk, aşırı eğitimli, uyumsuzluğun nedenleri, iş gücü arzı, Field of study mismatch, horizontal mismatch, vertical mismatch, education mismatch, labor supply
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu tez, TÜİK işgücü anketlerinden elde edilen mikro verileri kullanarak, çalışan bir bireyin bitirmiş olduğu en son eğitim-öğretim alanı ile istihdam edildiği meslek grubu arasındaki uyumsuzluğun düzeyini ve bunun nedenlerini analiz etmektedir. Uyumsuzluk, kodlama şeması kullanılarak ölçülmüştür. Uyumsuzluğun nedenleri ikili lojistik regresyon modeli tahmin edilerek analiz edilmiştir. Uyumsuzluk düzeyi analizlerine göre Türkiye yüksek bir uyumsuzluk düzeyine sahiptir ve bu düzey 2012-2016 yılları arasında artmaktadır. Bazı eğitim-öğretim alanları için uyumsuzluk sorunu daha ciddi boyutlardadır. Örneğin, mesleki ve teknik liselerde“sanat”alanından mezun olanların % 92,5'i ve yükseköğretimdeki“bilgisayar”alanından mezun olanların % 71,2'si kendi alanlarıyla ilgili olmayan meslek gruplarında çalışmaktadır. 2016 yılı verileri kullanılarak elde edilen regresyon sonuçlarına göre, kişinin işe başladığı yıldaki eğitim-öğretim alanına özgü istihdam oranı azaldıkça uyumsuzluk ihtimali artmaktadır. Bu sonuç, uyumsuzluğun işgücü piyasası koşullarına yüksek derecede duyarlı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, çalışılan meslek grubundaki ortalama eğitim seviyesinden bir miktar daha yüksek eğitim düzeyine sahip olan kişilerin uyumsuzluk ihtimalinin oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular, herhangi bir eğitim-öğretim alanından mezun kişi sayısının bu kişilere olan talepten fazla olması durumunda, mezunların bir kısmının kendi alanları dışındaki işlerde ve/veya sahip oldukları eğitim düzeyinden daha düşük eğitim seviyesi gerektiren işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını göstermektedir. Bu kapsamda, mezun arzının dengelenmesi ve işgücü piyasası mekanizmasının etkinliğinin artırılması gibi politika önerileri ön plana çıkmaktadır. Söz konusu politika tasarımlarında, uyumsuzluk düzeyi en yüksek ve iş gücü piyasası göstergeleri en kötü olan eğitim-öğretim alanlarına öncelik verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Field of study mismatch occurs when attained field of study is different from field of study required for doing the job well. Using TURKSTAT labor force surveys, this thesis attempts to analyze incidence level and causes of field of study mismatch in Turkey. Mismatch is measured by using coding scheme. Its determinants are analyzed by estimating binary logistic regression model, with an emphasis on the effect of labor market conditions. Analysis of incidences indicates that Turkey has high incidence of mismatch at an increasing trend between 2012 and 2016. The findings are remarkably much worse for some fields. For example, 92.5% of graduates from“arts”at vocational and technical high schools, and 71.2% of graduates from“computing”at higher education work in jobs that are unrelated to their fields of study. Regression results for 2016 yields that likelihood of mismatch increases as“field specific employment rate”decreases, which indicates that mismatch does not result uniquely from workers' choice, but is highly responsive to labor market context. Moreover, overeducated employees are far more likely to be mismatched than vertically well-matched ones. These findings imply that when supply of graduates from a field is more than jobs available in that field, graduates are forced to accept jobs outside their fields and/or below their education level which causes them to be field of study mismatched and/or overeducated. Balancing supply of graduates and improving effectiveness of labor market mechanism may be primary policy recommendations to be proposed by focusing on high priority fields which have the highest incidences with the worst labor market indicators.