Bağımsızlık sonrası Azerbaycan-Rusya ekonomik ilişkileri
Azerbaijan-Russia economic relations after independence
- Tez No: 613180
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM KUTLU HORVATH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Rusya, Azerbaycan, ekonomik ilişkiler, işbirliği, entegrasyon, Russia, Azerbaijan, economic relations, cooperation, integration
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırma, Rusya ile Azerbaycan arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesinde rol oynayabilecek potansiyel unsurları konu edinmektedir. Bahsi geçen bu potansiyel unsurlar; malların, hizmetlerin, sermayenin ve işgücünün alışverişi vasıtasıyla karşılıklı yarar sağlayacak alanların belirlenmesini kapsamaktadır. Hem Rusya hem de Azerbaycan için, ekonomik ve politik müttefikler oluşturmak çok önemlidir. İki ülke arasında böyle bir stratejik ortaklığın kurulması bu amaca hizmet edecektir. İkincil amaçlar; devlet egemenliğini sağlama, bölgede barışı ve istikrarı sağlama, küresel enerji güvenliğini sağlama ve Rusya ve Azerbaycan ekonomilerini geliştirme olarak sıralanabilir. Bu amaçlara ulaşılması ortak hedefleri olan ülkeler arasında uzun vadeli bir işbirliği doğuracaktır. Stratejik ortaklık, komşu ülkelerin gerçek ekonomik entegrasyonunda gerekli bir aşamadır. Çalışma, ülkelerarası etkileşimi genişletmek için Rusya ile Azerbaycan arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yönelik analiz yapmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The research focuses on potential factors that can play a role in developing economic cooperation between Russia and Azerbaijan. These mentioned potential elements cover the identification of areas of mutual benefit through the exchange of goods, services, capital and labor. Establishing such a strategic partnership between the two countries will serve this purpose. Secondary goals are; State sovereignty, peace and stability in the region, ensuring global energy security and improving the economies of Russia and Azerbaijan. Achieving these objectives will result in a longterm cooperation between countries with common goals. Strategic partnership is a necessary step in the real economic integration of neighboring countries. The study aims to analyze the development of economic cooperation between Russia and Azerbaijan in order to expand the interaction between countries.