Primer pterjiumun cerrahi tedavisinde Mitomisin-C ile birlikte çift katlı titanyum-trombositten zengin fibrin membran otogrefti uygulamasının etkinliğinin değerlendirilmesi
To investigate the efficacy of double layer titanium-platelet rich fibrin (T-PRF) membrane autograft with application of Mitomycin-C (MMC) in surgical treatment of primary pterygium
  1. Tez No: 613199
  2. Yazar: RUMIL BABAYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME NUHOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: otogreft, pterjium cerrahisi, titanyum-trombositten zengin fibrin membran (T-PRF), mitomisin-C (MMC), autograft, pterygium surgery, titanium-platelet rich fibrin membrane (T-PRF), mitomycin-C (MMC)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Primer pterjiumun cerrahi tedavisinde mitomisin-C ile birlikte çift katlı titanyum-trombositten zengin fibrin (T-PRF) membran otogrefti uygulamasının etkinliğini değerlendirmek. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya Ocak 2016 – Temmuz 2019 tarihleri arasında kliniğimizde primer pterjium nedeniyle ameliyat olan 104 hastanın 116 gözü dahil edildi. Olgular cerrahi tekniklere göre 3 gruba ayrıldı; 1. grupta (LKO grubu) limbal konjonktival otogreft kullanılan olgular, 2. Grupta (T-PRF grubu) tek katlı T-PRF membran kullanılan olgular, 3. grupta ise (MMC+T-PRF grubu) MMC uygulanarak çift katlı T-PRF membran kullanılan olgular çalışmaya dahil edildi. T-PRF otogrefti, hastaların kendi kanının titanyum tüplerde santrifüj edildikten sonra mekanik kompresyon uygulanarak membran haline getirilmesi ile hazırlanmıştır. Hastaların demografik bilgileri ve ameliyat öncesi göz bulguları, takipteki muayene bulguları, nüks ve komplikasyon gelişimi değerlendirildi. Bulgular: Takip süresi ortalama 16.38±10.26 ay olarak kaydedildi (3-36 ay). Pterjium boyutu ortalama 2.49±0.83 mm (1.1-5.0 mm) olarak ölçüldü. Nazal pterjium 113 (%97.4) olguda, temporal prejium ise 3 (%2.6) olguda saptandı. Ortalama yaş tüm olgularda 51.16±14.61 yıl olarak saptandı (20-86 yıl). Tüm olguların 32'sinde (%27.6) pterjium nüksü tespit edildi. Nüks süresi ortalama 5.20±2.09 ay olarak saptandı. Cerrahi sırasında komplikasyon izlenmedi. LKO grubundaki (n=61) olguların 1'inde (%1,6) 1. haftada aponörotik ptozis saptanmıştır. T-PRF grubunda yer alan olguların (n=30) 1'inde (%3,3) greft kaybı nedeniyle skleral açıklık, 1'inde (%3,3) ise konjonktival granülom saptanmıştır. MMC+T-PRF grubunda ise postoperatif takipte herhangi bir komplikasyon saptanmamıştır. Cerrahi tekniklere göre grupların nüks oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0.023; p0.05). Sonuç: T-PRF membran otogreftinin kolay hazırlanabilmesi, cerrahi süreyi kısaltması, maliyetinin düşük olması ve istenilen boyutta elde edilebilmesi gibi avantajları vardır. MMC+T-PRF tekniğinin başarı oranları, konjonktival otogreft ve limbal konjonktival otogreft tekniklerinin başarı oranlarına benzer sonuçlandı. Bu teknik pterjium cerrahi tedavisinde konjonktival veya limbal konjonktival otogreft uygulanamayacak hastalarda alternatif yöntem olabilir. Standart yöntem olarak kabul edilmesi için daha fazla olgu sayısı ile uzun dönem takipli yeni çalışmaların yürütülmesine ve MMC + T-PRF tekniğinin geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: To investigate the efficacy of double layer titanium-platelet rich fibrin (T-PRF) membrane autograft with application of mitomycin-C (MMC) in surgical treatment of primary pterygium. Materials and methods: This study included medical records of 116 eyes from 104 patients who were underwent surgery for primary pterygium between January 2016 and July 2019 in our center. The cases were divided into 3 groups according to the surgical techniques; group 1 (LCA) cases was operated by limbal conjunctival autograft technique, group 2 (T-PRF) by single-layer T-PRF technique and group 3 (MMC+T-PRF) by double-layer T-PRF with application of MMC. The patients' own blood was collected and centrifuged in titanium tubes and mechanically compressed to prepare T-PRF membranes. Demographic information and preoperative ocular findings of patients, eye examination findings in follow-up, recurrence and complications were analyzed. Results: The mean follow-up period was 16.38±10.26 months (range, 3-36 months). The mean size of pterygium was 2.49±0.83 mm (1.1-5.0 mm). 113 (97.4%) were nasally and 3 (2.6%) were temporally located. The mean age of patients at the time of surgery was 51.16 ± 14.61 years (range, 20-86 years). Recurrence was observed in 32 (27.6%) of all cases. The median time to recurrence was 5.20 ± 2.09 months. No surgical complications were observed in our cases. In 1 (1,6%) of the cases (n=61) in LCA group was found aponeurotic ptosis in the 1st week. In 1 (3.3%) of the cases in T-PRF group (n = 30) was found bare sclera due to loss of graft, and in 1 (3.3%) conjunctival granuloma. In MMC + T-PRF group, no complications were detected during postoperative follow-up. According to the surgical techniques, a statistically significant difference was found between the recurrence rates of the groups (p = 0.023; p 0.05). Conclusion: T-PRF membrane autograft has advantages such as easy preparation, shortening the surgical time, low cost and making it in required size. The success rate of MMC + T-PRF technique was similar to that of limbal conjunctival and conjunctival techniques. This technique may be an alternative method in patients who are not eligible for conjunctival or limbal conjunctival autograft techniques in pterygium surgery. In order to be accepted as the standard method, it is necessary to carry out new studies with more cases and longer period of follow-up, also the surgical technique of MMC + T-PRF needs to be improved.