Türk hukukunda cinsiyet değiştirme
Sex reassigment in Turhish law
  1. Tez No: 613206
  2. Yazar: ZEYNEP BÜŞRA ÖZCAN KONAKCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT KİZİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Transseksüalizm, İnterseksüalite, Cinsiyet Değiştirme, Sex, Transsexualism, İntersexuality, Sex Reassignment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çalışmanın konusu esas olarak Türk Hukukunda Cinsiyet Değiştirmedir. Cinsiyet değişikliği kavramı transseksüel ve hermafrodit bireyler bakımından mümkün olup, bir dizi plastik cerrahi operasyonunu ifade etmektedir. Cinsiyet değiştirme kavramı Türk Hukukuna 1988 yılında girmiştir. 2002 yılında ise büyük ölçüde değişikliğe uğrayarak tekrar düzenlenmiştir. Günümüzde hala geçerliliğini koruyan düzenlemede yer alan şartlardan birisi 2018 yılında AYM kararı ile iptal edilmiştir. Çalışmanın giriş kısmında konu ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Çalışma esas olarak üç bölümde ele alınmıştır. İlk bölümde cinsiyet ve cinsiyete bağlı kavramlara yer verilerek, özellikle transseksüel ve hermafrodit bireylerin durumu incelenmiştir. Ayıca cinsiyet değiştirme kavramına genel bir giriş yapılmıştır. İkinci bölümde Türk Hukukunda cinsiyet değişikliği ile ilgili yasal süreç üç ana başlık altında dönemlere ayrılarak değerlendirilmiştir. Bu bölümde cinsiyet değişikliği için aranan şartlara ve cinsiyet değişikliğinin aşamalarına yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise cinsiyet değişikliği hukuki sonuçları bakımından ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is mainly sex reassignment in Turkish Law. The concept of sex reassignment is possible for transsexual and hermaphrodite individuals and states a series of surgical operations. In Turkish law, the concept of sex reassignment was legalized for the first time by an addendum to Article 29 of the civil code in 1988. In 2002, it was amended to a great extent and revised with the provision of Article 40 of the Turkish Civil Code In the regulation that today is still validity, the condition of permanent infertility was canceled in 2018 with the decision of Constitutional Court. This study consists of three main parts. In the first part, sex and sex-related concepts are given and especially the situation of transsexual and hermaphrodite individuals are examined. Besides, it has leaned in a general introduction to the concept of sex reassignment. In the second part, the legal process related to sex reassignment in Turkish Law is divided into periods under three main headings. Also, this part includes the legal necessity for sex reassignment and the stages of sex reassignment. In the third and the last part of the study, the legal consequences of sex reassignment are discussed.