İnsan hakları açısından kişisel verilerin korunması sorunu
The problem of protection of personal data from the viewpoint of human rights
- Tez No: 613288
- Danışmanlar: PROF. DR. İOANNA KUÇURADİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnsan onuru, insanın değeri, insanın varlık koşulları, insanın olanakları, insan hakları, kişisel verilerin korunması hakkı, özel hayatın gizliliğinin korunması hakkı, Human dignity, the value of the human being, the characteristics of human being, the potentialities of human being, human rights, right to protection of personal data, right to privacy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde büyük bir hızla gerçekleşen teknolojik gelişmeler, bir yandan insan haklarının daha etkin bir şekilde kullanılmasına imkân verirken, diğer yandan insan haklarına ilişkin birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Teknolojinin sağladığı imkânlar ile eğitim, sağlık, iletişim gibi alanlarda ve günlük yaşamda birtakım olanaklar ve kolaylıklar elde edilirken, diğer yandan yapılan her işlemde bir iz bırakılmakta; hayatımıza ve kim olduğumuza dair veriler kayıt altına alınmaktadır. Üstelik bu durum, akıllı cihaz ve aletlerin kullanımının artması, gittikçe artan veri üretimi ve bu büyük verileri işleme kapasitesine sahip yapay zekâ ile donatılmış teknolojilerin artan oranda hayatımızın içine girmesi ile daha da önemli hale gelmektedir. Bu nedenle bugün üzerinde en çok konuşulan ve tartışılan konu, özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunması sorunu olmaktadır. Kişisel verilerin korunmasının önemi insan hakları açısından tartışmasız olmakla beraber, kişisel verilerin korunmasının tek başına bir temel hak olup olmadığı ve özel hayatın gizliliği hakkı ile arasındaki ilişki bu çalışmada ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, rapid advancements in information and communication technologies facilitate the use of technology for the sake of human rights, but at the same time create certain (new) problems with respect to human rights. With the possibilities provided by technology, some opportunities and conveniences are obtained in areas such as education, health, communication and in daily life, but on the other hand, in every process performed a footprint is left behind. By this way data about our lives and who we are, is recorded easily. Moreover, this is becoming more and more important with the increasing use of smart devices and tools, increasing data production and the introduction of technologies equipped with artificial intelligence capable of processing large data into our lives. For this reason, the most discussed and debated issues today are the right to privacy and the protection of personal data. Although the importance of the protection of personal data is undisputable from the view point of human rights, in this study the relationship between the right to privacy and the protection of personal data is discussed and also it is tried to set forth even the protection of personal data is a fundamental right or not.