Laparoskopik kolesistektomi cerrahisi geçiren hastalarda neostigmin ve sugammadeks uygulamasının postoperatif bulantı kusma üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of neostigmine and sugammadex for postoperative nausea and vomiting
- Tez No: 613302
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Tiyopental, roküronyum, desfluran, neostigmin, sugamadeks bulantı kusma, Tiyopental, roküronyum, desflurane, neostigmine, sugammadex
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Laparoskopik Kolesistektomi Cerrahisi Geçiren Hastalarda Neostigmin ve Sugammadeks Uygulamasının Postoperatif Bulantı Kusma Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmada laporaskopik kolesistektomi yapılan hastalarda sugammadeks ve neostigmin uygulamasının postoperatif bulantı kusma üzerine etkilerinin karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Etik Kurul onayı ile hastalardan bilgilendirilmiş onam formu alınarak gerçekleştirildi. ASA I-III statüsünde olan, öngörülen cerrahi süresi 150 dakikayı aşmayan, APFEL Skoruna göre %40 ın üzerinde olan 60 hasta çalışmaya dahil edildi . Basit rasgele yöntemle randomize edilen hastalar iki gruba ayrıldı. Birinci grup neostigmin grubu (Grup I), ikinci grup sugammadeks grubu (Grup II). Premedike olmayan olgular operasyon odasına alındığında rutin kalp atım hızi non invaziv sistolik ve diyastolik kan basınçları ve periferik oksijen satürasyonları monitorize edildi. Anestezi indüksiyonunda tüm hastalara tiyopental 5-7 mg/kg, rokuronyum 0,5 mg/kg intravenöz olarak uygulanarak endotrakeal entübasyon gerçekleştirldi. Oksijen (%33) + azot protoksit (%67) +desfluran ile anestezi idamesi sağlandı. Postop analjezik olarak 1,5 mg/kg tramadol uygulandı. Anestezi uygulamasının sonlandırılmasında son cilt dikişi atılırken iki grupta da desfluran ve N2O kesilerek %100 oksijene geçildi. Eş zamanlı olarak kas gevşeticiyi antagonize etmek için grup I'e neostigmin,grup II'ye sugammadeks uygulandı. Ekstübasyon ve derlenme süresi, bulantı ve kusma ile diğer yan olası yan etkiler değerlendirildi. Bulgular: Grupların demografik verileri birbirine benzerdi. Postoperatif esktübasyon ve derlenme süresi sugammadeks grubunda nesotigmin grubundan daha kısa idi. Postoperatif bulantı ve kusam ilk 30 dakikada sugammadeks grubunda nesotigmin grubundan daha az olmasına rağmen istaistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Bulantı ve kusma riski yüksek olgularda desfluran ile oluşturulan genel anestezide dekürarizasyon amacıyla neostigmin ya da sugammadeks uygulamasının bulantı kusma açısından birbirlerine üstünlükleri olmadığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of Neostigmine and Sugammadex for Postoperative Nausea and Vomiting Purpose: The aim of this study is to compare the effects of neostigmine and sugammadex on the postoperative nausea and vomiting in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy sugery. Materials and Methods: This study is accomplished after obtaining informed consent forms from patients and with the approvals of the Ethics Committee and the Anesthesiology and Reanimation Department of the Cukurova University Medical Faculty. 60 patients having an ASA status between 1 to 3 and with a predicted operation time not exceeding 150 minutes were included to the study. Patients randomized with simple indiscriminate methodology were divided into two groups. The firstgroup received neostigmin(Group I), the second group received sugammadeks (Group II) respectively. On arrival in the operating room, routine monitors were applied to the unpremedicated patients for recording HR, non invasive systolic blood pressures (SBP), diastolic blood pressures (DBP), peripheral oxygen saturation (SpO2). For anesthesia induction, all patients were applied thiopental (5-7 mg/kg) and rocuronium (0.5 mg/kg) intravenously and endotracheal entubation was provided. After tracheal intubation, the lungs were ventilated with an N2O/oxygen mixture (FiO2 0.5) and anesthesia was maintained with desflurane. All patients applied tramadol(1,5 mg/kg) for postoperative analgesia. After completion of the surgery, cessation of desflurane and N2O while the last skin sutures were closured and neuromuscular blockade was reversed with atropine and neostigmine or sugammadeks. Extubation time and recover time, postoperative hemodynamic variables and the other advers effects were recorded. Results: Demographic variables were similar in groups. Extübation and recovery times were shorter in group sugammadex than in group neostigmine. Postoperative nausea an vomiting was lower in sugammadex group than neostigmine group at first thirty minutes, but this diffference was not istatistically significant. Conclusion: It is concluded that when neostigmine or sugammadex were applied for decurarization after general anesthesia with desflurane there is no superiority between sugammadeks or neostigmine for postoperative nausea and vomiting