Gingivektomi ve gingivoplasti operasyonlarını takiben uygulanan düşük doz diyot lazer ve ozon tedavilerinin yara iyileşmesine olan etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of low level diode laser and ozone therapies on wound healing following gingivectomy and gingivoplasty operations
- Tez No: 613428
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZAY USLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Düşük doz diyot lazer, gingivektomi, gingivoplasti, ozon, yara iyileşmesi, Gingivectomy, gingivoplasty, low level diode laser, ozone, wound healing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kronik enflamatuvar dişeti büyümesi görülen bireylerde gingivektomi ve gingivoplasti operasyonları sonrası düşük doz diyot lazer (DDDL) ve ozon tedavilerinin yara iyileşmesine olan etkilerinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmada sistemik olarak sağlıklı ve kronik enflamatuvar dişeti büyümesi görülen 36 hastaya cerrahi olmayan periodontal tedavi (COPT) sonrası gingivektomi ve gingivoplasti operasyonları uygulandı. Randomizasyon sonrası hastalar kontrol (n=12), DDDL (n=12) ve ozon (n=12) olmak üzere üç gruba ayrıldı. DDDL ve ozon tedavileri operasyondan hemen sonra, 3. ve 7. günlerde uygulandı. Başlangıç, COPT sonrası ve operasyondan dört hafta sonra bireylerin plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), sondlamada kanama (SK) ve sondlama cep derinliği (SCD) içeren klinik periodontal parametrelerin ölçümleri kaydedildi. Yara iyileşmesi operasyon sonrası 3, 7, 14 ve 28. günlerdeki kontrollerde hidrojen peroksit (H2O2) testi, Modifiye Manchester Skar (MMS) skalası, palpasyonda kanama ve Landry, Turnbull, Howley (LTH) yara iyileşme indeksi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Tüm gruplarda başlangıca göre COPT sonrası ile gingivektomi ve gingivoplasti operasyonları sonrası klinik periodontal parametrelerde (Pİ, Gİ, SK ve SCD) istatistiksel olarak azalma görüldü (p0.05). Sonuç: Gingivektomi ve gingivoplasti operasyonlarını takiben uygulanan DDDL ve ozon tedavilerinin yara iyileşmesi üzerine olumlu etkileri olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of low level diode laser (LLDL) and ozone therapies on wound healing in patients with chronic inflammatory gingival overgrowth following gingivectomy and gingivoplasty operations. Material and Method: In this study, gingivectomy and gingivoplasty operations were performed after non-surgical periodontal treatment in 36 patients who are systemically healthy with chronic inflammatory gingival overgrowth. Patients were randomly divided into three groups: control (n=12), LLDL (n=12) and ozone (n=12). LLDL and ozone therapies were performed immediately after the surgery, on 3rd and 7th days. Clinical periodontal parameters including plaque index, gingival index, bleeding on probing and probing depth were measured three times: at baseline, after non-surgical periodontal treatment and four weeks after the operation. Wound healing was evaluated by using H2O2 test, MMS scale, bleeding on palpation and LTH wound healing index on 3rd, 7th, 14th and 28th days postoperatively. Results: In all groups, statistically significant decrease in clinical periodontal measurements was observed after the therapies (p0.05). Conclusion: It was concluded that LLDL and ozone therapies applied following gingivectomy and gingivoplasty operations had positive effects on wound healing.