Ayrılıp birleşme tekniğinin 3.sınıf öğrencilerinin empatik eğilimleri ve hayat bilgisi dersine yönelik tutumlarına etkisi
The effect of jigsaw method on the 3th class student's empathetic tendency and student's attitude towards the life of science lesson
- Tez No: 613436
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA KERİMGİL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi, İşbirlikli Öğrenme, Ayrılıp Birleşme, Empati, Tutum, The Life of Science, Cooperative Learning, Jigsaw Method Empathy, Attitude
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, ayrılıp birleşme tekniğinin 3. sınıf öğrencilerinin empatik eğilimleri ve hayat bilgisi dersine yönelik tutumlarına etkisinin araştırılmasıdır. Bu araştırmada karma yöntem birleştirme deseni kullanılmış olup nitel yaklaşım baskın olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim yılı Elazığ İli Kovancılar İlçesi Kovancılar İlkokulu'nda 3. Sınıfa devam eden deney grubunda 20, kontrol gubunda 20 olmak üzere 40 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada nicel verilerin analizinde yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada Kaya ve Siyez (2010) tarafından geliştirilen '' KA-Sİ Çocuk ve Ergenler İçin Empatik Eğilim Ölçeği'' ve Öztürk ve Coşkun (2015) tarafından geliştirilen 3' lü likert tipindeki“Hayat Bilgisi Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Nitel boyuta ilişkin veriler ise, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış gözlem formu ve görüşme formu ile toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde Shapiro-Wilk, ortalama (x), standart sapma (ss), bağımlı ve bağımsız gruplar t-testi, Man Whitney U Testi, Wilcoxon işaretli Sıralar Testi, frekans, yüzde kullanılmıştır. Normal dağılım gösteren verilerde parametrik testler kullanılırken normallik varsayımını karşılayamayanlar için non–parametrik testler kullanılmıştır. Nicel veriyi destekleme amaçlı deney grubu için gözlem ve görüşme formlarının analizi için nitel analiz yöntemlerinden içerik analizi kullanılmıştır. Uygulamaların yapıldığı deney grubu empati düzeyleri açısından ilk test son test yönünde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Kontrol grubunda ise ilk test son test yönünden incelendiğinde son testte anlamlı bir azalma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Gözlem formları kendi içerisinde etkinlik, işbirliği, iletişim-empati ve derse karşı tutum olmak üzere dört temaya ayrılmıştır. Her bir tema kendi içerisinde alt başlıklara ayrılarak incelenmiş ve elde edilen bulgular nicel verilerden elde edilen bulguları destekler niteliktedir. Uygulamaların yapıldığı her iki grubun derse karşı tutumları incelendiğinde deney grubu lehine anlamlı bir artış olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Görüşme formları etkinliklerde beğenilen ve beğenilmeyen yönler olmak üzere iki alt başlıkta incelenmiştir. Beğenilen yönler kendi içerisinde işbirliği, ders işleniş süreci ve araştırma olmak üzere üç temada incelenmiştir. Beğenilmeyen yönler ise öğrenciden kaynaklı, uygulamadan kaynaklı ve beğenmediği özellik olmayan olmak üzere üç temada incelenmiştir. Derse karşı tutum nitel verilerle incelendiğinde nicel verileri, nitel verilerin desteklediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of jigsaw method on student's empathetic tendency and children's attitude towards the life of science lesson. In this research, mixed model combining (variation) pattern was used and the qualitative approach was dominant. The study group of the study, 20 students in controlling group and 20 students in experimental group; namely, 40 students attending 3rd grade in Kovancılar Primary School in Kovancılar District of Elazığ Province in 2018-2019 academic year. In the study, single group patterned experimental method was used in the analysis of quantitative data. In this study, data were collected by on children, KA-SI emphathetic tendency scale qualitative methods by Kaya and Siyez (2010) and 3-point likert –type scale of the observation form by Ozturk and Cosgun (2015). Data related to the quantitive dimension were collected through the semi-structured observation form and observation form were developed by the researcher. In the analysis of quantitative data, Shapiro-Wilk test, mean (x), standard deviation (ss), dependent groups t-test, frequency, percentage and variance analysis were used. Parametric test was used for the data of normal distrubituion, and non-parametric test was used for not normal distrubition and observation and interview forms, content analysis, which is one of the qualitative analysis methods, was found suitable for this study. There wasnot a significant increase in the post-test direction in terms of empathy skill levels of experimental groups while decreasing was observed between pre-codes and post-codes in control group.Observation form consist of cooperation,communication-empathy, and attitudes towards the lesson.Each theme was examined by subclassifying and acquired information supports the conclusion which was acquired from quantitive data.This study also shows that there is significant increase the attitudes towards lesson of the both group.Interwieving form was examined; liked activity and unliked activity. Activites which is liked includes three main thema; cooperation, teaching process, and investigating. In addition, unliked activities have investigated in terms of student based, examining based , and no unliked features based.When attitudes towards the lesson is examined by qualitative,quantitive data has been supported by qualitative data is obtained.