Is city branding a neoliberal ınstrument? The case study of Gaziantep city
Şehir markalama neoliberal bir araç mıdır? Gaziantep kenti örneği
- Tez No: 613452
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BALABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: şehir markalama, kentsel dönüşüm, küreselleşme, mekan markalama, city branding, urban transformation, globalization, place branding
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dünya genelinde imalat ekonomisinden hizmet sektörü (bilgi) ekonomisine önemli bir dönüşüm olmuş; yani küresel ekonomi ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, küreselleşmenin kentsel dönüşüm üzerindeki etkileri neoliberal açıdan incelenmiştir. Şehirler küresel etkilere açık olduğundan, şehirler arasındaki rekabeti yönetmek ve daha fazla turist, yatırımcı, büyük şirket vb. çekmek için yeni kentsel stratejiler ortaya çıkmıştır. Rekabetin itici güçleri yaratıcı emek, yenilikçi fikirler ve benzerleri gibi somut olmayan önlemlerden oluştuğundan, bir süreç olarak kentsel dönüşüm yaşanmıştır. Çalışmanın iki amacı vardır. Bunlardan ilki, küresel markalaşma, küreselleşme ve şehir markalaşma arasındaki güçlü ilişkiye atıfta bulunarak şehir markalaşmasının dünya şehirleri arasındaki rekabeti yönetmek için neoliberal bir araç olup olmadığını tartışmaktır. İkinci amaç, Türk merkezi ve yerel yönetimlerinin şehir markalama kavramını anlama ve uygulama şeklini incelemektir. Vaka çalışması olarak özellikle Gaziantep'e odaklanarak hem merkezi hem de yerel düzeyde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There has been a crucial transformation from manufacturing economy to service-sector (knowledge) economy throughout the world; that is, global economy has emerged. In this study, impacts of global economy and globalization on urban transformation have been analysed from the neoliberal perspective. As cities are open to global influences, new urban strategies have appeared to manage competition among cities and attract more tourists, investors, big companies and so on. Since driving forces of the competition is composed of intangible measures like creative labour, innovative ideas and like, urban transformation as a process has been experienced. There have been two main aims of the study. The first of which is to discuss whether or not city branding is a neoliberal instrument to manage competition among the worlds' cities by giving reference to strong relationship between global economy, globalization and city branding. The second aim is to examine the way Turkish national and local governments understood and implemented the concept of city branding. It has been analysed both in central and local level by focusing especially on Gaziantep as case study.