Yoğun bakımda akciğer patolojilerinin belirlenmesinde ultrasonografik değerlendirmenin toraks bilgisayarlı tomografi görüntülemesiyle karşılaştırılması
Comparison of ultrasonographic evaluation with thorax computerized tomography imaging in the determination of lung pathologies in the intensive care unit
- Tez No: 613474
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASU ÖZGÜLTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Lung ultrasonography, computerized tomography, intensive care, diagnostic tool
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç : Radyolojik görüntüleme yöntemleri yoğun bakım pratiğimizin vazgeçilmez bir parçasıdır. Yoğun bakımda akciğer patolojilerini değerlendirmek için başvurduğumuz altın standart yöntem bilgisayarlı tomografidir (BT) ancak bu X ışını içeren, hastaların radyoloji ünitesine transferini gerektiren, pahalı ve yoğun bakım hastaları için çekim zorluğu olan bir yöntemdir. Çalışmamızda akciğer ultrasonografisiyle (USG) incelenen akciğer patolojilerinin bilgisayarlı tomografi ile karşılaştırılması ve rutin kullanılabilirliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem : 08.07.2019 – 09.09.2019 tarihleri arasında yoğun bakımda toraks BT çekilmesi planlanan hastalar BT çekilmeden önceki 1 saat içerisinde USG ile değerlendirildi. Hastaların her bir hemitoraksı anteriordan 3, posteriordan 3 olmak üzere toplam 6 alandan incelendi. BT görüntüleri yorumlanırken ultrasonografiye denk gelecek şekilde her bir hemitoraks 6 alana ayrıldı. Her bir alan USG ile pnömotoraks, plevral effüzyon, konsolidasyon, atelektazi ve interstisyel sendrom açısından değerlendirildi ve bulgular BT verileriyle karşılaştırıldı. Bulgular : Çalışmaya alınan 35 hastada her bir patoloji için toplam 420 akciğer alanı değerlendirdik. Pnömotoraks 420 alanın tamamında hem USG'de hem de BT'de negatif bulunmuştur. Plevral effüzyon için pozitif alan sayısı USG'de 114, BT'de 181'dir. Duyarlılık %62.98, özgüllük %100, tanısal doğruluk ise %84.5'tir. Konsolidasyon için pozitif alan sayısı USG'de 116, BT'de 91'dir. Duyarlılık %100, özgüllük %92.4, tanısal doğruluk ise %94.05'tir. Atelektazi için pozitif alan sayısı USG'de 44, BT'de 73'tür. Duyarlılık %60.27, özgüllük %100, tanısal doğruluk %93.1'dir. Alveoler interstisyel ödem için pozitif alan sayısı USG'de 82, BT'de 97'dir. Duyarlılık %84.54, özgüllük %100, tanısal doğruluk ise %96.43'tür. Sonuç : Çalışmamızda yoğun bakım hastalarında akciğer USG ile BT arasındaki uyumun yüksek olduğunu bulduk. Bu konudaki bilgi ve deneyimin artmasıyla birlikte akciğer ultrasonografisinin yoğun bakımda rutin tanı aracı olarak kullanılabileceği düşüncesindeyiz. Anahtar Kelimeler : Akciğer ultrasonografisi, bilgisayarlı tomografi, yoğun bakım, tanı yöntemi,
Özet (Çeviri)
Aim: Radiological imaging methods are essential parts of our intensive care practice. Computerized tomography (CT) is the gold standard for evaluating lung pathologies in the intensive care unit, however this method is including X-rays, requires the transfer to the radiology unit, expensive, and sometimes problematic for intensive care patients. In our study, we aimed to compare lung pathologies between ultrasonography (USG) and computerized tomography, and evaluated usability of lung USG in our daily practice. Materials and Methods: Patients who scheduled for thoracic CT between 08.07.2019 and 09.09.2019 were evaluated by USG within the one hour of CT scanning. Each hemithorax of the patients was examined in total of 6 areas, 3 from the anterior and 3 from the posterior part of the chest. When the CT images were interpreted, each hemithorax was divided into 6 areas corresponding to the areas examinated by USG. Pneumothorax, pleural effusion, consolidation, atelectasis and interstitial syndrome were evaluated in each area by USG and the results were compared to the CT data. Results: For this study, we evaluated a total of 420 lung areas for each pathology in 35 patients. Pneumothorax was found negative on both USG and CT in all 420 areas. The number of the positive sites for pleural effusion was 114 on USG and 181 on CT. Sensitivity was 62.98%, specificity was 100%, and diagnostic accuracy was 84.5%. The number of positive sites for consolidation was 116 on USG and 91 on CT. Sensitivity was 100%, specificity was 92.4%, diagnostic accuracy was 94.05%. The number of positive areas for atelectasis is 44 in USG and 73 in CT. Sensitivity was 60.27%, specificity was 100%, diagnostic accuracy was 93.1%. The number of positive areas for alveolar interstitial edema is 82 on USG and 97 on CT. Sensitivity was 84.54%, specificity was 100%, and diagnostic accuracy was 96.43%. Conclusion: In our study, we found that there was a high correlation between lung USG and CT in intensive care patients. We believe that lung ultrasonography can be used as a routine diagnostic tool in the intensive care unit with increasing knowledge and experience in this field.