7-9 yaş arası çocuklarda işitmeye ve görmeye dayalı mekân algılarındaki farklılıklar
Differences of space perceptions based on hearing and visual in children between the ages of 7-9
  1. Tez No: 613475
  2. Yazar: HAYRUNİSA KILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, sanat eğitimi, çocuğun sanatsal gelişimi, mekan, şematik dönem, görme, işitme, Art, art education, child‟s artistic development, space, schematic period, vision, hearing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı 7-9 yaş arası çocuklarda görmeye ve işitmeye dayalı mekân algıları arasındaki farklılıkları ortaya koymak ve 7-9 yaş arası şematik dönem özellikleriyle yapılan uygulama arasındaki farkı ortaya koymak için araştırılmıştır. Bu araştırmanın örneklemini Ankara Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi, çocuk sanat atölyelerinde kurs gören 7-9 yaş arası 30 öğrenci oluşturmaktadır. Bu seçilen 30 öğrenci iki ayrı gruba on beşer kişi şeklinde ayrılmıştır. Birinci grup görmeye dayalı Sagalossos Antik Kenti ile ilgili sessiz bir video izletilerek resim yaptırılmıştır, ikinci grup ise işitmeye dayalı Sagalossos Antik Kenti ile ilgili ses kaydı dinletilerek resim yaptırılmıştır. Bu uygulamada çocukların yaptıkları resimler, uzman görüşü alınarak hazırlanan değerlendirme ölçeği ile ölçekte çocukları hem şematik dönem özelliklerini yansıtan maddeler ile hem de mekân özelliklerini yansıtan maddelere göre 3 uzman tarafından 1 ile 5 arasında puanlanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmış, araştırmanın sonucunda 7-9 yaş arası çocuklara yaptırılan uygulamada görmeye dayalı yaptırılan uygulama sonucuna göre çocukların mekânı algılamarı daha kolay olmuştur ve bulundukları şematik dönem özelliklerini yansıttıkları görülmüştür. Görmeye dayalı yaptırılan uygulama anlamlı bir farkla sonuçlanmıştır. İşitmeye dayalı yaptırılan uygulama sonucunda çocukların uygulama sırasında hem dinledikleri ses kaydına odaklanamadıkları hem de mekânı algılamada güçlük çektikleri hatta bazı çocukların hiç algılayamadığı ve bulundukları şematik dönem özelliklerini resimlerine yansıtamadıkları sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the differences between visual and auditory space perceptions in children between the ages of 7-9 and to reveal the differences between the schematic period properties and the application made between the ages of 7-9. The sample of this research consist of 30 students aged 7-9 years who attended course in children's art workshops in Ankara Mustafa Ayaz Foundation Plastic Arts Museum. These 30 students were divided into two different groups as fifteen students. The first group was made by watching a silent video about Sagalossos Ancient City based on vision, and the second group was made by listening to the sound recording of Sagalossos Ancient City based on hearing. In this application, the pictures of children were scored between 1 and 5 by 3 experts according to the items reflecting the schematic period characteristics and the items reflecting the characteristics of the space with the assessment scale prepared by taking expert opinion. In the analysis of the findings, descriptive analysis method was used, and as a result of the study, it was seen that children perceived the space more easily and reflect the characteristics of the schematic period. Vision-based practice resulted in a significant difference. As a result of the practice based on hearing, it was found that children could not focus on the sound recording they had heard during the application and they had difficulty in perceiving the place, and even some children could not perceive the features of the schematic period of their paintings.