Adalet ve Kalkınma Partisi dönemi Türk Dış Politikası'nda diplomasinin dönüşümü: Diaspora diplomasisi örneği
Transformation of diplomacy in Turkish Foreign Policy in the Justice and Development Party period: Example of diaspora diplomacy
- Tez No: 613477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU SUNAR CANKURTARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Adalet ve Kalkınma Partisi, Kamu Diplomasisi, Diaspora Diplomasisi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Turkish Foreign Policy, Justice and Development Party, Public Diplomacy, Diaspora Diplomacy, Presidency for Turks Abroad and Related Communities
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de son yıllarda literatüre giren kamu diplomasisi ve alt başlığı olarak diaspora diplomasisinin, tarihsel ve kuramsal analizini gerçekleştirerek, Türk dış politikasında özellikle Adalet ve Kalkınma Partisi Dönemi'ndeki yansımaları ve etkileri incelenmek üzere yapılmıştır. Bu dönemde Türkiye'de, kamu diplomasisi aracı olarak Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün, diaspora diplomasisi aracı olarak da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın faaliyete geçirilmesi, diğer devletlerde bulunan modern diplomasi kurumlarının muadillerinin oluşturulduğunu göstermiştir. Ayrıca, yurtdışında yaşayan Türklerin Türk diasporası olarak adlandırılması neticesinde, Türkiye'de diaspora kelimesine olan algının farklılaştığına değinilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Adalet ve Kalkınma Partisi Dönemi Türk Dış Politikası'nda kullanılan stratejik araçların, günümüz iletişim araçlarının gelişimine ve uluslararası ilişkilerdeki etkilerine paralel olarak değiştiği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, public diplomacy entering the literature in recent years in Turkey and sub-headings as the diaspora diplomacy, realizing the historical and theoretical analysis, reflections and effects, especially in the Justice and Development Party Period in Turkish foreign policy is made for consideration. During this period, in Turkey, the Public Diplomacy Coordination of the public diplomacy tool, the Overseas Turks and Relative Communities launching of the Presidency of the diaspora diplomacy tool found in other states showed that created the equivalent of modern diplomacy institutions. In addition, as a result of so-called Turkish diaspora Turks living abroad, Turkey has been mentioned that the differentiation of the perception that the word diaspora. As a result of the study, it has been revealed that the strategic tools used in Turkish Foreign Policy during the Justice and Development Party Period have changed in parallel with the development of contemporary communication tools and their effects in international relations.