Doğuma hazırlık eğitiminin gebelerde doğum kaygısı üzerine etkisi
The effect of birth preparation education on the perception of pregnants birth anxiety
  1. Tez No: 613494
  2. Yazar: KÜBRA SÜMER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL KILIÇASLAN ÇELİKKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Kaygı Doğum Kaygısı, Doğuma Hazırlık Eğitimi, Nefes Çalışmaları, Gebeler, Babalar, Pregnancy, Anxiety, Birth Anxiety, Birth Preparation Training, Breath Exercises, Expectants, Fathers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma gebelerin doğum kaygılarını olumlu yönde değiştirmek amacıyla Doğuma Hazırlık Eğitimi programının uygulanmasını ve bu eğitimin gebelerin kaygısını azaltmada ki etkisinin sınanmasını kapsamaktadır. Bu amaçla deney grubuna haftada iki gün olmak üzere iki hafta süren toplamda 4 oturumluk Doğuma Hazırlık Eğitimi verilmiştir. Çalışma Sakarya'nın Serdivan ilçesinde yer alan özel bir hastanede 20. Hafta ve üzeri gebeliğe sahip olan 21'i deney grubunda 17'si kontrol grubunda yer alan toplam 38 gebe ile gerçekleştirilmiştir. Doğuma Hazırlık Eğitimi grubuna katılan gebeler her bir oturumda 4,5 saat süreyle eğitim almış, toplamda 18 saatlik eğitimi tamamlamışlardır. Kontrol grubuna ise herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Araştırma kapsamında gebelerin doğum kaygılarını belirlemek amacıyla veri toplama aracı olarak“Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği A Versiyonu”,“Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği B Versiyonu”ve“Oxford Doğum Endişe Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeklerden Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği (W-DEQ) A Versiyonu öntest olarak deney ve kontrol grubuna uygulanmıştır. Deney grubuna verilen eğitimin ardından Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği (W-DEQ) A Versiyonu sontest olarak uygulanmıştır. Kontrol grubuna da Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği (W-DEQ) A Versiyonu sontest olarak verilmiştir. Doğum sonrasında yapılacak olan izleme çalışmasında ise bütün gebelere“Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği B Versiyonu”ve“Oxford Doğum Endişe Ölçeği”verilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 18.00 paket programıyla analiz edilmiştir. İstatistiksel analizde Non-parametrik Mann Whitney-U, Non-parametrik Wilcoxon-Z teknikleri ve Kruskal WallisTest kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları verilen Doğuma Hazırlık Eğitimi Programı'nın gebelerin doğuma dair kaygılarının azalmasında etkili olduğunu ve bu etkinin doğum sonrasında elde edilen bulgular ile doğum anında da devam ettiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study covers the implementation of birth preparation training program in order to change the perceptions and concerns of pregnants in a positive manner and testing its efficiency in reducing the anxieties of the expectants. For this purpose, a total of 4 sessions of ''Birth Preparation Training'' was given to the experimental group for two weeks, two days a week. The study was implemented for women 20 weeks and above of gestation in Private Hospital in Serdivan district of Sakarya, twenty-one pregnancies were performed in the experimental group and seventeen in the control group. There was 38 pregnant women totally. Pregnants participating in the Birth Preparation Training group received 4.5 hours of training in each session and completed a total of 18 hours of training, nothing was implemented to the control group.“Wijma Birth Expectation/Experience Scale Version A”,“Wijma Birth Expectation/Experience Scale Version B”,“Oxford Birth Anxiety Scale”are used for the purpose of determining the perception and concerns of birth self-efficacy of pregnant women. The scales were given to the pregnant women in the experimental and control groups during the pretest, posttest and follow-up study. The ''Wijma Birth Expectation/Experience Scale (W-DEQ) Version A'' was applied to the experimental and control groups as a pretest. After the training given to the experimental group, ''Wijma Birth Expectation/Experience Scale (W-DEQ) version A'' was applied as posttest. The ''Wijma Birth Expectation / Experience Scale (W-DEQ) Version A'' was given to the control group as post-test. In the follow-up study to be performed after the birth, ''Wijma Birth Expectation/Experience Scale B version“ and ”Oxford Birth Anxiety Scale" were applied to all of the expectants. The data were analyzed via SPSS 18.00 package program. Kruskal Wallis, non-parametric Mann Whitney-U and non-parametric Wilcoxon-Z techniques were used in the statistical analysis. The results of the tests revealed that the Birth Preparation Training Program was effective in decreasing the anxiety towards birth of the expectants and it was illustrated that this effect continues during birth through the scales applied in postnatal tests.