Aile işlevleri ve bağlanma stillerine göre öznel iyi oluş düzeyinin incelenmesi
Examining subjective well being according to family functions and attachment styles
  1. Tez No: 613493
  2. Yazar: GÖZDE KOCAMAZ KARAGÖZLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öznel İyi Oluş, Aile İşlevleri, Yetişkinlik Bağlanma Stilleri, Üniversite Öğrencileri, Subjective Well Being, Family Functioning, Attachment Styles, University Students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, aile işlevleri ve yetişkinlik bağlanma stillerine göre öznel iyi oluş düzeyleri arasında farklılık olup olmadığı araştırılmak istenmiştir. Aile işlevleri sağlıklı ve sağlıksız işlevler; yetişkinlik bağlanma stilleri ise korkulu, kaçıngan, güvenli ve saplantılı olmak üzere kategorilenmiştir. Öznel iyi oluş ise pozitif duygulanım ve yaşam doyumunun toplanıp, bu toplamdan negatif duygulanımın çıkarılması ile tek boyut ile analiz edilmiştir. Araştırmaya 2014–2016 yılları arasında Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencisi toplam 696 birey katılmıştır. Araştırmada Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ), Pozitif ve Negatif Duygu Durum Ölçeği (PNDÖ), Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) ve İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA) kullanılmıştır. Veriler SPSS 18 ile 2 x 4 Faktöriyel ANOVA kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, aile işlevlerine göre öznel iyi oluş düzeylerinde anlamlı farklılık olduğu ve bu farkın sağlıklı aile işlevleri lehine olduğu, yetişkinlik bağlanma stillerine göre öznel iyi oluş düzeylerinde anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur. Bulunan farklılık güvenli bağlanma lehinedir. Yapılan ikili karşılaştırmalar sonucu anlamlı farklılık sadece güvenli bağlanma ile diğer korkulu, kaçıngan ve saplantılı bağlanma stilleri arasında bulunmuştur. Aile işlevleri ve yetişkinlik bağlanma stilleri ortak etkisine göre ise öznel iyi oluş düzeyinde anlamlı farklılık olmadığı bulunmuştur. Bulgular ilgili literatür kapsamında tartışılmıştır. Sağlıklı aile işlevleri ve güvenli bağlanma stilinin öznel iyi oluş düzeyini arttırdığına yönelik bulgular literatür ile benzerlik göstermekteyken, aile işlevleri ve bağlanma stilleri ortak etkisinin anlamlı olmadığına yönelik bulgu ilgili literatürde çalışılmış farklı değişkenlerin varlığı ile birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine whether there is a significant difference between subjective well being levels according to family functions and adult attachment styles. Family functions categorized as healty and unhealty whereas adult attachment styles categorized as fearful, avoidant, secure and obsessive. Subjective well being calculated under a dimension with the sum of positive affect and life satisfaction minus negative affect. Between the years 2014-2016 totally 696 Ege University Education Sciences Department student joined to surveys. Family Functioning Scale, Positive and Negative Affect Scale, Life Satisfaction Scale and Relationship Scale Survey were used in this study. The data analysed with SPSS 18 using 2 x 4 factorial design ANOVA. According to the results, there is a significant difference between subjective well being levels according to family functionioning to the advantage of healty funtions. Also there is a significant difference between subjective well being levels according to adult attachement styles to the advantage of secure attachement. According to dual comparisons, a significant difference were found just between secure attachment and fearful, avoidant and obsesseve attachments. Significant difference were not found between subjective well being levels according to the combining effect of family funtioning and adult attachement styles. Results were examined according to literature. Results found similar with the literature as healty family functioning and secure attachment increases subjective well being levels, whereas the non significant result of the combining effect of family functioning and attachment styles examined according to other studies which conducted with different variables.