Yerel yönetimlerde kentsel dönüşüm uygulamaları: Bursa Yıldırım ilçesi örneği
Urban transformation in local governments: The case of Bursa Yıldırım district
- Tez No: 613502
- Danışmanlar: PROF. DR. DERDA KÜÇÜKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Yerel Yönetimler, Bursa, Yıldırım İlçesi, Dönüşüm Uygulamaları, Urban Transformation, Local Governments, Bursa, Yıldırım District, Conversion Applications
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada yerel yönetimlerde kentsel dönüşüm uygulamalarının dönüşüm uygulamaları üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Kentsel dönüşüm tek bir alana veya konuya hitap eden bir kavram değildir. Kentsel dönüşüm olgusu bünyesinde bir çok hususu barındıran bir kavramdır. Toplumsal, yasal, ekonomik pek çok alanda kentsel dönüşüm etki göstermektedir. Kentsel dönüşümün uygulanacağı alanda yaşam süren bireylerin dönüşüm sonucunda alışkın olmadıkları bir yapıda yaşamak zorunda kalmaları kentsel dönüşümün toplumsal boyutunu ifade etmektedir. Kentsel dönüşüm uygulamaları sonrasında emsal artışlarının yaşanması, bireylerin tek katlı, bahçeli, müstakil evlerden, çok katlı binalara ve site yaşamına geçişleri ile birlikte ekonomik açıdan tekdüze bir yapı hakimken dönüşümden sonra karma bir ekonomik yapının olması ve bireylerin ilk defa site aidatı ve belirli yasalarla tanışması kentsel dönüşümün ekonomik ve yasal boyutunu ifade etmektedir. Kentsel dönüşüm sonucunda site yaşamında komşuluk bağlarının kurulamaması, yüksek gelir seviyesine sahip bireylerin alt gelir seviyesinde olan bireylerle iletişim kurmak istememeleri kentsel dönüşüm uygulamalarının toplumsal boyutuna ilişkin en önemli göstergeler olmaktadır. Bu çalışmada ilk olarak kavramsal açıdan kentsel dönüşüm ifade edilmeye çalışılmaktadır. Sanayileşme ile birlikte kentte yaşanan süreçler ve sanayileşmenin kentsel dönüşüm uygulamalarına etkileri üzerinde durulmaktadır. Kentsel dönüşüm uygulamaları ile kentte amaçlanan gelişim süreçleri, kentsel dönüşümün uygulama alanları ve faydalanılan metotlardan bahsedilmektedir. Son olarak Bursa Yıldırım İlçesindeki kentsel dönüşüm uygulamaları ve etkileri analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the effects of urban transformation practices on transformation practices in local governments. Urban transformation is not a concept that addresses a single area or subject. The concept of urban transformation is a concept that contains many issues. Urban transformation has an impact in many social, legal and economic areas. The fact that individuals living in the area where urban transformation will be implemented have to live in a structure they are not accustomed to as a result of the transformation expresses the social dimension of urban transformation. Experience of precedent increases after the urban transformation applications, the transition of individuals from single-storey, garden, detached houses to multi-storey buildings and housing life, while a monotonous economic structure prevails after the transformation, and having a mixed economic structure after the transformation, individuals are introduced to urban dues and certain laws for the first time. economic and legal aspects of transformation. As a result of urban transformation, not being able to establish neighborhood bonds in the site life, high-income individuals do not want to communicate with lower-income individuals are the most important indicators of the social dimension of urban transformation practices. In this study, firstly, urban transformation is tried to be expressed conceptually. With the industrialization, the processes in the city and the effects of industrialization on urban transformation applications are emphasized. The aim of this course is to explain the urban regeneration applications, the intended development processes in urban areas, the application areas of urban regeneration and the methods used. Finally, the urban transformation practices and their effects in Bursa Yıldırım District are analyzed.