Yoksullukla mücadele konusunda bir öneri: Negatif gelir vergisi
A proposal for poverty fighting: Negative income tax
  1. Tez No: 613513
  2. Yazar: CEREN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSEL OSKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Dağılımı, Yoksulluk, Sosyal Yardım, Negatif Gelir Vergisi, İncome Distibution, Poverty, Social Assistance, Negative İncome Tax
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzün ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda mevcut dünya konjonktürü ve var olan ekonomik model ve uygulamalar ile çoğu insan için sürdürülemez bir yaşam hale gelmesi yoksulluk ve gelir dağılımı ile mücadeleyi daha önemli kılmıştır. Gelir dağılımı sonucunda oluşan yoksulluk artık post-modern bir evreye girerek yeni formlar inşa ederken bununla mücadele enstrümanlarını geliştirmek ve çeşitlendirmek görevi devletlere ve bazı alanlarda bireylere düşmektedir. Refah devleti bağlamında ve sosyal devlet anlayışı ile gelir düzeyi düşük bireylere ekonomik olarak etkin, sistem içinde efektif, eşitsizliği azaltmada yardımcı olacak sosyal güvenlik kapsamında asgari düzeyde gelir garantisi sağlayan yardımlar uygulanmaktadır. Bu yardım önerilerinden negatif gelir vergisi uygulaması gerek sistem içinde entegre olabilmesi gerek basit ve temel hak düzleminde yardım koşulları sunması ile ayrılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkçe literatürde oldukça az olan bu konunun; teorik olarak işlenmesi, tartışılması ve iyi bir denetimle uygulamada fayda sağlayacak negatif gelir vergisinin bu konuda kategorileştirme yapmadan ve beşeri sermayeye de yatırım yapma olanağı sayesinde toplumsal yoksulluğu azaltıcı etkisi sayesinde refah seviyesini artırıcı özelliklerinin ortaya koyulmasıdır.
Özet (Çeviri)
Today's economic, social and cultural sense of the current world conjuncture and existing economic models and practices for many people to become unsustainable life has made the struggle with poverty and income distribution more important. Poverty as a result of income distribution now enters a post-modern phase, and while building new forms, it is up to the state and individuals to develop and diversify instruments to combat it. In the context of welfare state and social state understanding, aids that provide minimum income guarantee within the scope of social security, which will help in economically efficient, effective and diminishing inequality, are applied to individuals with low income levels. Negative income tax application differs from these assistance proposals in that it must be integrated within the system and provide assistance conditions on the basis of simple and basic rights. The aim of this study is to investigate the subject of this subject which is very few in Turkish literature; The aim of this course is to reveal the characteristics of the negative income tax that will benefit in practice with theoretical control, discussion and good supervision, and to increase the level of welfare thanks to the effect of reducing social poverty through categorization and investment in human capital.