Türkiye'de moda illüstrasyonunun gelişimi
Development of fashion illustration in Turkey
  1. Tez No: 613523
  2. Yazar: MERVE ÖZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜRBÜZ DOĞAN EKŞİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Moda illüstrasyonu, illüstrasyon, moda illüstratörü, moda, Fashion illustration, illustration, fashion illustrator, fashion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de moda illüstrasyonunun gelişimi başlığı altında; illüstrasyon, Türkiye'de illüstrasyonun tarihçesi, illüstrasyonun çeşitleri örnekler ile desteklenmiş olup, günümüzde etkin çalışmaları ile önemli Türk illüstrasyon sanatçılarından bazıları incelenmiştir. Ek olarak; moda ve moda illüstrasyonu, moda illüstrasyonunda kullanılan yöntemler, farklı silüet tipleri, basılı kaynaklardan silüet elde etme yöntemleri, insan vücudunda ölçü ve oran, moda illüstrasyonunda baş, portre, el, ayak çizimleri, klasik oranlardaki silüet çizimleri ve moda siluetlerinin karşılaştırılması konuları yer almaktadır. Üçüncü bölümde; moda illüstrasyonunun moda ile bağlantılı bir şekilde değişip, gelişeceği düşünülerek geçmişten günümüze giyim modasından bahsedilerek, Türkiye'de Moda İllüstrasyonunun Gelişimi başlığı desteklenmiştir. Günümüzde etkin çalışmaları ile önemli Türk moda illüstrasyon sanatçılarından bazıları incelenmiştir. Ek olarak; araştırmanın nitel bulgularına ulaşabilmek için, 6 soruluk görüşme formu 5 kişiden oluşan moda illüstratörleri ve akademisyen katılımcılara gönderilerek, kayıt altına alındıktan sonra döküm haline getirilmiş, düzenlenerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the history of illustration in Turkey and types of illustration were accompanied by examples under the title of the development of fashion illustration in Turkey, and some of the significant Turkish illustration artists were examined together with their effective works today. In addition, the following topics were discussed: fashion and fashion illustration, methods used in fashion illustration, different silhouette types, methods of obtaining silhouettes from printed sources, measurement and proportion on human body, head, portrait, hand, and feet drawings in fashion illustration, silhouette drawings in classic proportions and comparison of fashion silhouettes. In the third section, the title of Development of Fashion Illustration in Turkey was supported by discussing clothing fashion from past to present, thinking that fashion illustration would change and develop in connection with fashion. Some of the important Turkish fashion illustration artists were examined together with their effective works today. Additionally, in order to access the qualitative findings of the research, the 6 question interview form was sent to 5 participants including fashion illustrators and academicians, and it was recorded, documented, organized, and interpreted.