A phytolith study from Kinet Höyük, Hatay
Kinet Höyük, Hatay'dan bir fitolit çalışması
- Tez No: 613531
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MARIE HENRİETTE GATES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Arkeobotani, Arkeoloji, Fitolit, Kinet, Anatolia, Archaeobotany, Archaeology, Kinet, Phytoliths
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Günümüzde fitolit çalışmaları arkeobotaniğin önemli bir dalı olarak kabul edilir. Ancak, Anadolu'ya odaklanan çok az sayıda fitolit çalışması vardır. Kinet Höyük, hali hazırda arkeobotanik araştırmaları yapıldığı ve çalışmalar devam ettiği için bir fitolit çalışması için oldukça iyi bir adaydır. Kinet'ten 23 adet örnek bu tezde incelenmiştir. Bu 23 örneklerden 13'ü toprak, 10 tanesi fitolit barındırdığı düşünülen fiber örneğidir. Bağlamlar oda dolgusu ve depo çukurları olarak sınırlanmıştır. Bu çalışmanın amaçlarından biri çok hücreli fitolitleri gözlemlemektir, çünkü bu çeşit fitolitler tanımlama konusunda oldukça yardımcıdır (Rosen, 1992). Çalışmanın ana sorularından bir diğeri, bu bağlamlarda sazlıkların nasıl ve niçin kullanıldığıdır. Bu tez için ölçülebilir veriler toplanmış ve bu veriler istatistik analizlere tabi tutulmuşlardır. Sonuçlar, fitolit grubunun bağlamsal olarak değişim göstermediğini, ancak kronolojik olarak değişimler gösterdiğini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
Phytolith studies are now an established subbranch of archaeobotanical studies. However, there is a very limited number of phytolith studies focused on Anatolia. Kinet Höyük is one of the eligible sites since extensive archaeobotanical studies were conducted and studies are ongoing. From Kinet, 23 samples are studied for phytolith analysis. 13 of them are extractions from soil samples and 10 of them are samples which are suspected to contain phytolith fibers. The contexts vary between room floor sediments to storage pits. For this study, the focus is on the multicellular phytoliths, since they can be used for a higher resolution of identification (Rosen, 1992). This study aims to observe the chronological changes in storage pit use, if there are any, and the variation between contexts. Another focus will be the use of reed in these contexts and the possible reasons for their use. For this thesis, quantifiable data was obtained and they were subject to statistical analysis. The results suggest that there are no contextual difference in the phytolith assemblage of Kinet; however, chronological changes were observed.