Acil servise başvuran akut böbrek yetmezliği tanısı alan hastalarda 28 günlük mortaliteyi öngören faktörlerin tanımlanması
Definition of factors predicting 28-day mortality in patients who are admitted to the emergency service.
  1. Tez No: 613548
  2. Yazar: VEFA AÇIKGÖZLÜ
  3. Danışmanlar: UZMAN SERHAT AKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İlk ve Acil Yardım, Nephrology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut böbrek yetmezliği, mortalite, laktat, Glasgow Koma Skalası, anüri, RIFLE, Acute kidney injury, mortality, lactate, Glasgow Coma Scale, anuria, RIFLE
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Akut böbrek yetmezliği (ABY), mortalitesi yüksek bir acil durumdur. Çalışmamızda ki amaç, acil servise başvuran ve RIFLE sınıflamasına göre ABY tanısı konulan hastalarda 28 günlük mortaliteyi öngören faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: 1 Mayıs 2019 ve 1 Aralık 2019 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğine başvuran ve ABY tanısı alan hastalar prospektif olarak çalışmaya alındı. Hastaların demografik ve klinik özellikleri kullanılarak bağımlı değişken olan 28 günlük mortaliteyi öngören faktörler çoklu regresyon metodu ile analiz edildi. Bulgular: Çalışma süresince başvuran 269 hastanın 146'sı (%54.3) kadındı ve yaş ortalama değeri 72.2 (SD 13.7) olarak bulundu. Hastaların 91'inde (%33.8) 28 gün içinde mortalite gelişti. Çoklu regresyon analizi ile 28 günlük mortaliteyi öngören bağımsız faktörler olarak; laktat düzeyinde artış (OO:3.64, %95 GA 1.58-8.38), GKS düzeyinde düşüş (OO:4.22, %95 GA 1.56-11.42), anüri (OO:3.49, %95 GA 1.24- 9.86), RIFLE sınıflamasına göre 'Yetersizlik/Failure' sınıfında olması (OO:14.65, %95 GA 2.36-90.87) anlamlı bulundu. Sonuç: ABY tanısı alan hastalarda laktat seviyesinde artış, GKS'de düşüklük, anüri ve RIFLE sınıflamasına göre yetersizlik sınıfında olması 28 günlük mortaliteyi öngören faktörler olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Introductıon: Acute kidney injury (AKI) is a medical emergency with high mortality. Purpose of this study is to describe predictors that predict mortality in 28 days for AKI patients presenting to emergency department (ED). Materials And Methods: Patients presenting to Ministry of Health of Turkey, Health Sciences University Izmir Bozyaka Training and Research Hospital ED between May 1st 2019 and December 1st 2019 and diagnosed with AKI were included in this prospective study. Demographic and clinic factors were analysed with multiple regression to describe factors for predicting the 28 mortality. Results: 2 in the 269 patients were included in the study and 146 (54.3%) of patients were female wth mean age of 72.2 (SD 13.7). 91 (%33.8) of patients died in 28 days. Lactate level elevation (OR:3.64, %95 CI 1.58-8.38), drop in Glasgow Coma Scale (GCS) (OR:4.22, %95 CI 1.56-11.42), anuria (OR:3.49, %95 CI 1.24-9.86), failure compared to risk classification in RIFLE classification (OR:14.65, %95 CI 2.36-90.87) were found as independent risk factors for predicting mortality in 28 days. Conclusion: Lactate level elevation, drop in GCS, anuria and failure compared to risk classification in RIFLE classification are independent risk factors for predicting 28 day mortality for patients presenting with AKI in ED.